Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.12.2009

Dialog politico-diplomatic intens la Atena


În cea de-a doua zi a participării la Consiliul Ministerial al OSCE de la Atena, dl Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut un intens dialog cu personalităţi politice şi diplomatice.

În acest context, el a avut întrevederi cu Prim-ministrul Greciei George Papandreou, Ministrul Afacerilor Externe al Finlandei Alexander Stubb, Ministrul Afacerilor Externe al Israelului Avigdor Lieberman, Ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei Per Stig Moller, Ministrul Afacerilor Externe al Georgiei Grigol Vaşadze, precum şi cu Asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru problemele Eurasiei Philip Gordon.

În linii mari, în cadrul întrevederilor a fost abordată problematica integrării europene a ţării noastre şi aspecte actuale ale relaţiilor bilaterale. Interlocutorii au manifestat interes sporit pentru evoluţiile social-politice din ţară, exprimând sprijinul pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. În context, a fost accentuată importanţa implementării consecvente de către Guvernul Moldovei a cursului de reforme vizând modernizarea ţării asumat în programul de guvernare. A fost menţionată disponibilitatea Greciei, Finlandei şi Danemarcei de a acorda sprijinul politic necesar pentru desfăşurarea rezultativă a Consiliului de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeană, care va avea loc pe 21 decembrie curent la Bruxelles. În cadrul întrevederii cu Prim-ministrul Greciei George Papandreou au fost abordate aspectele de bază ale cooperării bilaterale moldo-elene, inclusiv necesitatea semnării Acordului în domeniul securităţii sociale, care ar asigura protecţia socială a cetăţenilor moldoveni aflaţi în această ţară. Prim-ministrul Greciei şi Ministrul Afacerilor Externe al Finlandei Alexander Stubb şi-au exprimat interesul pentru a vizita Republica Moldova în prima jumătate a anului 2010.

În cadrul întrevederii cu Asistentul Secretarului de Stat al SUA au fost abordate subiecte de interes comun privind aprofundarea cooperării bilaterale între Republica Moldova şi Statele Unite, precum şi subiecte de securitate regională. Oficialul american a dat asigurări în ceea ce priveşte sprijinul continuu al ţării sale oferit Republicii Moldova în cadrul organizaţiilor regionale şi internaţionale, precum şi în contextul procesului de soluţionare a conflictului transnistrean.

Viceprim-ministrul Iurie Leancă a avut, de asemenea, întrevederi cu Secrtetarul General al OSCE, Marc Perrin de Brichambaut şi cu Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, Knut Vollebaek. În cadrul întrevederilor a fost abordat un spectru larg de subiecte privind cooperarea Republicii Moldova în cadrul OSCE, stadiul actual în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, precum şi aspecte ale reformei cadrului instituţional şi legislativ în conformitate cu standardele OSCE şi europene.

Cu ocazia participării la Consiliul Ministerial, Iurie Leancă a avut o întrevedere cu Urmas Paet, Ministrul Afacerilor Externe al Estoniei. Cei doi Miniştri au semnat Protocolul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Estonia privind implementarea Acordului dintre Republica Moldova şi Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală.

cuvinte-cheie: Leanca

Comentarii (0)

 

Related news

Sus