Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-12-02/amenda-de-circa-100-euro-pentru-amenintzarea-cu-grenada-13348.html
Data: Dec 2, 2009 (10:23)

Amendă de circa 100 euro pentru ameninţarea cu grenadă

Procuratura sect. Rîşcani a încetat cauza penală în privinţa cet. Zubin Leonid cu atragerea la răspunderea administrativă a acestuia.

Amintim că, în dimineaţa zilei de 15 octombrie a.c., înarmat cu o grenadă, bărbatul în vîrstă de 58 de ani  a urcat pe scările Porcuraturii Generale, unde a ameninţat că o va detona dacă procurorii nu vor accepta să reexamineze cazul fiului său.

Mai mulţi oficiali, printre care şi Procurorul General, dl Valeriu Zubco, au încercat să-l convingă pe bărbat să renunţe la detonarea explozibilului, care după mai bine de jumătate de oră de negocieri a acceptat.

În cadrul urmării penale procurorii au constat că, în luna mai 2009, Zubin Leonid, aflîndu-se în una din pieţele capitalei a procurat de la persoane necunoscute o grenadă de tip „RG-42" şi o pereche de cătuşe, pe care le-a păstrat la domiciliul său din oraşul Şoldăneşti.

Ulterior, ultimul a fost învinuit de procurori de purtare, păstrare şi procurare ilegală a armelor şi muniţiilor. Bărbatul şi-a recunoscut vina şi nu a împiedicat la desfăşurarea acţiunilor de urmărire penală. Mai mult decît atît, anterior acesta nu a mai fost în conflict cu legea.

Din aceste considerente, procurorii au decis că, persoana care a săvîrşit pentru prima oară o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă poate fi liberată de răspundere penală şi trasă la răspundere administrativă, în cazurile în care şi-a recunoscut vina.

Procurorii au constatat că, corectarea acestuia este posibilă fără a fi supusă răspunderii penale şi au decis aplicarea unei amenzi în mărime de 75 unităţi convenţionale (1500 lei.)

În privinţa persoanelor care i-au comercializat cet. Zubin explozibilul cauză penală a fost disjunsă într-o procedură separată şi remisă spre examinare conform competenţei în Procuratura sect. Centru, relatează Serviciul de presă al Procuraturii Generale.