Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
21.09.2009

În perioada 24-25 septembrie 2009 la Chişinău va avea loc cea de-a IV-a ediţie a Forului intelectualităţii statelor-membre ale CSI

Forul intelectualităţii statelor-membre ale CSI are loc la Chişinău, pentru prima dată şi va avea în calitate de participanţi preşedinţi ai Academiilor de Ştiinţe din statele-membre CSI, miniştri ai Educaţiei şi Culturii, oameni de cultură şi creaţie. Tematica ediţiei curente a Forului va avea genericul „Cooperarea tineretului – factor-cheie al dezvoltării în spaţiul CSI”.

Potrivit serviciului de presă al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, la for vor participa 450 de reprezentanţi ai intelectualităţii. Forul se va reuni în incinta Palatului Republicii.

Agenda de lucru a Forului intelectualităţii va fi centrartă pe tematica tineretului şi a ştiinţei, după ce anul 2009 a fost declarat An al tineretului în CSI, iar 2010 – An al ştiinţei.

Paralel cu lucrările Forului va avea loc Reuniunea Asociaţiei Internaţionale a Academiilor de Ştiinţe.

În cadrul Forului vor fi organizate şapte Palate de profil: Ştiinţa şi educaţia; Cooperarea în domeniul tineretului; Patrimoniul cultural; Literatura şi edituri; Teatrul, filmul, muzica, arta circului; Arta plastica, arhitectura şi designul; Mass-media, în cadrul cărora vor fi abordate şi discutate probleme din domeniile respective.

De asemenea, vor fi susţinute cursuri de  master-class de către personalităţi marcante din ţările participante.

În holul Palatului Republicii, participanţii  vor avea posibilitatea de a viziona mai multe expoziţii, inclusiv a  artistului plastic, Mihai Grecu; expoziţia-retrospectivă a lucrărilor de diplomă (anii 1950-2009) a absolvenţilor Institutului Academic de Stat „V.I.Surikov” din Moscova, care, în 2009 aniversează 70 de ani; expoziţia de sculpturi privind cursurile de master-class pentru tinerii sculptori din CSI „Dansul popular” etc.

Lucrările Forului Intelectualităţii vor finaliza cu adoptarea unei Rezoluţii, unde vor fi expuse şi recomandările tematice din cadrul Palatelor de profil, care vor sta la baza dezvoltării şi consolidării ulterioare a cooperării ştiinţifice, culturale şi de creaţie a statelor CSI.

De asemenea, se va determina ţara care va găzdui cea de-a V-a ediţie a Forului intelectualităţii statelor-membre CSI.

Evenimentul este organizat cu suportul Fondului internaţional de cooperare umanitară a statelor-membre CSI, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Asociaţia pentru Dezvoltare şi Cercetare din Moldova (MRDA).

Prima ediţie a Forului intelectualităţii statelor-membre CSI a avut loc în 2006, la Moscova, cea  de-a doua, în 2007 - în Kazahstan, cea de-a treia, în 2008 - în Tadjikistan.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus