Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-08-25/igor-munteanu-tonul-belicos-cu-care-comunishtii-sau-intors-din-vacantza-arata-doar-ca-shantaj-11618.html
Data: Aug 25, 2009 (22:30)

Igor Munteanu: Tonul belicos cu care comuniştii s-au întors din vacanţă arată doar ca şantaj

Analistul politic Igor Munteanu, directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, a declarat pentru Imedia că nu vede „nici un fel de blocaj” şi  că PCRM nu are  argumente serioase ca să nu accepte AIE.

„Dacă coaliţia majoritară din Parlamentul nou-ales, cu mandatele care au fost deja validate, va începe de la prima şedinţă să traseze acţiuni clare pentru trecerea sa la guvernare nu văd motive pentru care comuniştii ar rezista acestei schimbări instituţionale. Dacă lucrurile vor merge aşa cum trebuie să meargă, atunci PCRM ar trebui pur şi simplu să ateste o schimbare a realităţilor instituţionale. Cred că tonul belicos cu care comuniştii s-au întors din vacanţă arată doar ca şantaj. /.../ Nu este obligatoriu şi nici absolut necesar ca toată lumea să accepte cele cinci principii formulate de către liderul comunist Vladimir Voronin, în primul rând pentru că sunt inconsistente şi foarte prost scrise şi nu au nici o legaătură cu fundamentul ideologic al celor care au câştigat majoritatea calificată în Legislativul Republicii Moldova. Deci, nu văd motive pentru care Alianţa ar trebui să piardă prea mult timp în explicaţii sterile de ce este mai preferabilă coaliţia liberal-democrată decât coaliţia de stânga”, a spus Igor Munteanu.

La rândul său, directorul Executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, consideră că acţiunile comuniştilor sunt „un comportament politic normal”.

„Comuniştii trebuie să încerce să-şi facă propria alianţa, altfel cum vor explica alegătorilor că având 48 de mandate în Parlament  nu-s la guvernare. Dacă nu vor reuşi să-şi găsească parteneri printre cele patru partide, fie o forţă politică, fie deputaţi aparte, atunci vor trece în opoziţie şi lucrurile vor merge, probabil, spre alegeri anticipate. Altfel, nu văd cum ar putea fi deblocată sotuaţia, întrucât PCRM nu va ceda la votarea Preşedintelui, ea va dori să rămână în continuare la guvernare, într-un fel sau altul. Sigur,  AIE ar putea propune la funcţia de Preşedinte o persoană apolitică, deşi toţi, inclusiv PCRM, sunt de părere că un şef de stat trebuie să fie o persoană politică. În această situaţie, cred că AIE ar trebui la prima şedinţă să aleagă organele de lucru ale Parlamentului şi să înceapă pregătirile pentru viitoarele alegeri”, a menţionat Arcadie Barbăroşie.

El a subliniat că, „în mod normal, Preşedintele în exerciţiu ar trebui să nominalizeze candidatura primului ministru propusă de Alianţă, altfel aceasta va  însemna sabotarea activităţii Parlamentului şi vom intra într-o realitate absurdă”. „Deci, s-ar putea să avem un Guvern al Alianţei, într-un scenariu optimis, iar într-un scenariu mai puţin optimist – vom rămâne cu Guvernul dnei Greceanîi până la următoarele alegeri anticipate”, a menţionat domnul Barbăroşie.