Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.08.2009

ANALIZĂ - Ce face Voronin la Soci?

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin este primit vineri la Soci de liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, iar experţii de la Chişinău se întreabă de ce preşedintele rus acceptă să se întâlnească cu un şef de stat cu mandatul expirat de câteva luni, a cărui soartă politică este incertă.

Este a treia întâlnire în ultimile două luni a lui Voronin cu Medvedev. Serviciul de presă al Preşedinţiei nu oferă mai multe detalii nici privind conţinutul discuţiilor de vineri dintre Voronin şi Medvedev, nici de ce a apărut necesitatea unei noi întâlniri, la o lună de la ultima vizită a lui Voronin la Moscova, în 18 iulie, când acesta a participat la cursa de cai a Cupei preşedintelui Medvedev, şi la două luni după ce Voronin a dialogat, tot în capitala rusă, cu preşedintele şi premierul rus, când Moscova i-a promis acordarea unui credit de 500 milioane dolari, la 22 iunie.

Eugen Revenco, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă, spune, potrivit buletinului analitic Imedia, că nu există răspunsuri clare, ci doar speculaţii şi suspiciuni cu privire la vizita lui Voronin la Soci. "Nu este pentru prima dată când Vladimir Voronin pleacă în asemenea condiţii în Federaţia Rusă. Această vizită nu face bine nici Kremlinului, deoarece amplifică la Chişinău neîncrederea şi temerile că Moscova ar avea o agendă ascunsă pentru Republica Moldova. Plecarea în Rusia a unui preşedinte în exerciţiu pe ducă, a cărui situaţie va deveni incertă în momentul în care îşi va ridica mandatul de deputat (opoziţia intenţionează să-i conteste cel puţin unul din aceste mandate - de şef al statului în exerciţiu şi de deputat) ne face să ne gândim că s-ar putea ca Partidul Comuniştilor să nu ia decizii aici la Chişinău, ci undeva în afara ţării. Aceste suspiciuni nu fac bine nici imaginii Federaţiei Ruse în Republica Moldova, şi nici nu adaugă vreo plusvaloare Partidului Comuniştilor", este de părere Eugen Revenco.   

La rândul său, expertul independent Vlad Lupan afirmă că perioada electorală în Republica Moldova încă nu a luat sfârşit. 
"Este posbil să devenim martorii unei noi perioade electorale în 2010. Încă nu a avut loc alegerea preşedintelui Republicii Moldova. În situaţia în care nu se va reuşi votarea unui nou şef de stat, în 2010 vom avea alegeri anticipate. Respectiv, în procesul de pregătire pentru următoarea perioadă electorală, Vladimir Voronin ar putea să meargă la Soci pentru a se întâlni cu preşedintele Medvedev ca să se asigure de susţinerea Rusiei la viitoarele alegeri. S-ar putea ca în cadrul acestei vizite să fie abordate şi subiecte ce ţin de guvernare. Dacă noul Parlament nu va reuşi votarea Preşedintelui, ar putea apărea şi subiectul nominalizării primului-ministru. Dacă preşedintele în exerciţiu, comunist, Vladimir Voronin, va bloca nominalizarea premierului, atunci guvernarea va rămâne cea actuală, controlată de Partidul Comuniştilor, guvernare care va trebui să facă faţă crizei economice actuale şi pregătirii pentru noi alegeri. În asemenea condiţii, susţinerea Federaţiei Ruse s-ar putea să se dovedească importantă pentru PCRM, inclusiv prin prisma unei asistenţe economice", a subliniat Vlad Lupan.       

Comentatorul politic Grigori Volovoi, redactor-şef la ziarul Novaia Gazeta din regiunea transnistreană, spune că se pot face doar presupuneri despre ce vor discuta la Soci preşedinţii Medvedev şi Voronin. "Cred însă că ei vor aborda, în primul rând, situaţia care s-a creat în Republica Moldova după alegerile din 29 iulie. Şi asta deoarece în prezent nu există nicio forţă politică capabilă să voteze şeful statului de una singură, fără a ajunge la compromisuri, la un consens cu alte partide din Parlament. S-a creat o situaţie de blocaj foarte asemănătoare cu cea care a existat înainte de alegerile din 29 iulie. În linii mari, ei vor discuta, probabil, despre posibilitatea de a echilibra, într-un fel sau altul, această situaţie şi cred că preşedintele Medvedev se va interesa şi de starea de lucruri din Republica Moldova", a menţionat Grigori Volovoi.      

Analistul politic şi deputatul pe listele Partidului Democrat, Oazu Nantoi, spune că vizita lui Voronin la Soci este legată de scenariile de comportament ale Partidului Comuniştilor în perspectiva proceselor politice ce urmează să aibă loc în R.Moldova: formarea structurilor parlamentului, alegerea unui nou preşedinte şi formarea unui nou guvern.

Oazu Nantoi a declarat pentru Jurnal.md că "deocamdată s-a auzit că tot pe 21 august urma să fie organizată plenara Comitetului Central al PCRM, dar se vede că chemarea la Moscova este mai puternică decât disciplina de partid şi situaţia rămâne în continuare incertă". Nantoi menţionează că de la societate în ansamblu, de la cei care s-au aşteptat la o schimbare la 29 iulie se cere vigilenţă şi consolidare. "Atunci când societatea este consolidată, atunci actorii externi devin mai puţin importanţi, atunci când suntem slabi şi ne vindem cu 30 de bănuţi sau arginţi, atunci devenim mai vulnerabili", a conchis Oazu Nantoi.

Directorul Institutului pentru dezvoltare şi iniţiative sociale Viitorul, Igor Munteanu, a declarat pentru Jurnal.md, că oamenii la sfârşitul unei cariere, mai mult sau mai puţin stălucite, se întâlnesc cu cei care i-au sprijinit, ca să le mulţumească. "În aceeaşi manieră trebuie de decodificată şi de interpretată plecarea lui Vladimir Voronin la Soci", menţionează Munteanu. Analistul politic mai spune că Rusia a mizat puternic pe partidul lui Voronin şi a pierdut. "Chiar dacă a fost mai precaută şi mai prudentă în al doilea scrutin, în primul scrutin şi-a pus obrazul şi statutul la bătaie, sprijinind PCRM, partid considerat în Republica Moldova retrograd şi asociat cu declinul economic şi cu inabilitatea de a face faţă crizei politice din Republica Moldova", declară Munteanu. "Sperăm foarte mult că Federaţia Rusă va depăşi complexul dependenţei de un singur actor din Republica Moldova şi că va putea să întreţină o relaţie normală, bazată pe respect cu Republica Moldova, odată cu venirea noilor autorităţi politice la guvernare", declară Igor Munteanu.

Vizita lui Voronin la Soci are loc în contextul în care Partidul Comuniştilor a acumulat 48 de mandate la alegerile anticipate din 29 iulie, iar cele patru formaţiuni necomuniste - Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră - au format coaliţia de guvernare Alianţa pentru Integrare Europeană, care va deţine 53 de mandate. Proba de foc a actualului Parlament este alegerea unui şef de stat pentru care sunt necesare 61 de voturi. Doi dintre fruntaşii comuniştilor au declarat zilele trecute că la sfârşitul acestei săptămâni PCRM va decide dacă şi în ce condiţii va vota pentru un nou preşedinte, împreună cu coaliţia liberal-democrată.

Creditul de 500 milioane dolari promis de Moscova în urmă cu două luni a fost interpretat de comunitatea de experţi şi de opoziţia de la Chişinău drept o susţinere preelectorală din partea Moscovei pentru Partidul Comuniştilor în perspectiva anticipatelor din 29 iulie. După alegeri, în cadrul unor întâlniri cu liderii opoziţiei de la Chişinău, ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin, a declarat că acest credit "a fost acordat Republicii Moldova, şi nu preşedintelui Voronin".

În luna martie, Voronin mai făcea o vizită la Moscova, înainte de alegerile parlamentare ordinare din 5 aprilie. Aceste vizite au fost interpretate de experţii de la Chişinău, dar şi de cei de la Moscova, drept unele cu pronunţat caracter preelectoral.

Autorităţile comuniste moldovene au avut contacte intense cu Moscova şi după alegerile legislative din 5 aprilie şi protestele ce au urmat. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a vorbit de mai multe ori la telefon cu omologul său moldovean Vladimir Voronin, iar ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin, a fost primit de mai multe ori de către Voronin şi de către ministrul de externe Andrei Stratan.

De asemenea, Moscova a susţinut mai mult sau mai puţin direct acuzaţiile aduse de comuniştii moldoveni României, de implicare în organizarea violenţelor postelectorale.

Tot preşedintele rus Dmitri Medvedev i-a adresat preşedintelui Voronin o scrisoare în ultima zi de campanie electorală pentru scrutinul din 5 aprilie, prin care îşi exprima disponibilitatea de a sprijini R.Moldova în exercitarea mandatului de preşedinte al Comunităţii Statelor Independente, organizaţie ce reuneşte fostele republici sovietice, cu excepţia celor baltice şi a Georgiei, care s-a retras.

De asemenea, Medvedev a fost primul lider care l-a felicitat pe Voronin a doua zi după alegeri, la 6 aprilie, pentru victoria Partidului Comuniştilor în scrutinul din 5 aprilie. Medvedev l-a sunat pe Voronin şi s-a arătat încrezător în privinţa viitorului colaborării "dintre noua guvernare din Republica Moldova şi autorităţile Federaţiei Ruse".

În zilele care au urmat protestelor postelectorale de la Chişinău, Voronin a discutat de două ori telefonic cu Medvedev, iar şeful statului rus a felicitat autorităţile moldovene "pentru maniera în care au acţionat în condiţiile protestelor violente din 7 aprilie, ceea ce a permis menţinerea sub control a stării de lucruri şi restabilirea ordinii de drept în capitala ţării". Voronin a mulţumit ulterior Kremlinului "pentru susţinerea politică acordată în ceea ce priveşte evenimentele ce au avut loc după alegerile parlamentare din aprilie".

"Poziţia clară a Rusiei faţă de acele evenimente politice care au avut loc în Republica Moldova, inclusiv declaraţia preşedintelui Dmitri Medvedev şi susţinerea în aceste clipe grele, când probabil am fost singurii care au împiedicat tentativa unei 'revoluţii colorate', sunt foarte importante", a spus Voronin în cadrul uneia dintre vizitele sale la Moscova. (NewsIn)

cuvinte-cheie: Voronin | Medvedev | Soci

Comentarii (0)

 

Related news

Sus