Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-08-18/voronin-aliantza-shi-greblele-electorale-11516.html
Data: Aug 18, 2009 (23:46)

Voronin, Alianţa şi “greblele” electorale

Preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin a declarat marţi pentru Moldova 1 că deocamdată nu a primit propuneri de a începe un dialog cu Alianţa pentru Integrare Europeană. Totodată, el a spus că în cadrul dialogului urmează a fi găsite soluţii ce nu ar permite să se calce ”pe aceleaşi greble, să mergem la alte alegeri”.

“Propuneri nu au parvenit de desfăşurare a acestui dialog, nici de la un partid nici de la coaliţia întreagă, de aceea noi nu putem să judecăm şi să comentăm ce intenţie au aceşti organizatori ai coaliţiei” a spus Voronin.

„Ceea ce se vorbeşte nu poate fi pus la masa de întrevederi pentru a discuta aşa probleme serioase, care ar consolida societatea noastră şi care nu ar permite ca noi încă o dată să călcăm pe aceleaşi greble, adică să mergem la alte alegeri”, a adăugat şeful statului.

La rândul lor, liderii celor patru formaţiuni de opoziţie au menţionat că negocierile în cadrul Alianţei privind partajarea principalelor funcţii în stat s-au finalizat, iar rezultatele acestora vor fi făcute publice până la prima şedinţă a Parlamentului.

Totodată liderul PLDM Vlad Filat a declarat pentru Realitatea că Alianţa democratică din Republica Moldova va face publice, vineri, numele candidaţilor pentru funcţiile de preşedinte, premier şi şef al parlamentului

"În data de 28 august vom constitui parlamentul. Apoi se vor alege organele de conducere ale parlamentului, şi vom alege apoi şeful statului. Asta durează. Cred că prima dată posibilă pentru a organiza procedura de alegere a şefului statului este 10 septembrie", a spus Filat.

"Noi avem majoritatea parlamentară. Avem 53 de mandate din 52 necesare pentru a alege conducerea parlamentului şi guvernului, însă problema este cu alegerea preşedintelui, unde ne mai lipsesc opt voturi", a adăugat preşedintele Partidului Democrat Liberal din Republica Moldova Vlad Filat.