Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
28.04.2009

Cum să ne protejăm de gripa porcină: Recomandările Ministerului Sănătăţii din Moldova

In legatura cu cazurile de gripa provocate de tulpina porcina a virusului gripal A (H1N1) semnalate in ultimele zile in Mexic si SUA, si posibilele imbolnaviri in unele tari din regiunea europeana, Ministerul Sănătăţii din Moldova comunică ca in Republica Moldova, pina in prezent, nu au fost semnalate cazuri de gripa umana, provocate de virusul dat.

Ministerul Sanatatii este in legatura permanenta cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care asigura coordonarea masurilor globale de raspuns la cazurile de gripa porcina la persoane, cauzate de virusul gripal A (H1N1). La moment, OMS nu recomanda instituirea unor restrictii de calatorie sau de comerţ.

Intru reducerea riscului de aparitie si raspindire a cazurilor de gripa umana provocate de tulpina porcina la persoane in Republica Moldova, va fi sporita vigilenta privind identificarea persoanelor bolnave sau suspecte la toate etapele de acordare a asistentei medicale cu intreprinderea masurilor de informare a populatiei privind masurile de precautie. In scopul acordarii asistentei medicale a eventualilor bolnavi de gripa pandemică, Ministerul Sanatatii dispune de rezerve de preparate antivirale de ultima generatie.
 
Pentru populatie se recomanda:

- respectarea cu strictete a regulilor de igiena personala - in special spalatul pe miini ;

- evitarea automedicatiei ;

- evitarea calatoriilor in zonele afectate, daca acestea sunt inevitabile .

Totodată, expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au ajuns, marti, la concluzia ca virusul gripei porcine este transmisibil de la om la om, anunta Reuters. OMS a decis, tot marti, sa ridice de la 3 la 4, pe o scara de 6, nivelul de alerta din cauza gripei porcine, ceea ce inseamna "o crestere semnificativa" a riscului unei pandemii si a avertizat ca nicio regiune nu este ferita de pericolul raspandirii virusului, potrivit AFP.
Principalele focare ale infecţiei:

  • Mexicul, principalul focar, a anuntat, marti, ca numarul "probabil" inca provizoriu al epidemiei de gripa porcina din aceasta tara a crescut de la 149 la 152 de morti.
  • Columbia a declarat "stare de dezastru national" din cauza gripei.
  • Si Belgia a anuntat ca testele au iesit negative pentru toti cei sase suspecti de gripa porcina, trei adulti si trei copii, care s-au intors din zone contaminate.
  • Si in Germania, un barbat si sora sa au fost internati luni intr-o clinica din Bielefeld. Tinerii proaspat reintorsi din Mexic acuzau febra si simptome de gripa. Testele rapide la care au fost supusi nu au confirmat diagnosticul de Influenza de tip A/H1N1. Noi analize li se vor face marti. Pana la rezultatele finale, ei raman in carantina. In Germania persista atentionarea populatiei referitoare la periculoasa pandemie, asa-numita "gripa porcina", sau "nordamericana", cum o numeste presa germana.
  • De asemenea, autoritatile sanitare australiene au anuntat ca examineaza 40 posibile cazuri de gripa porcina. Potrivit ministrului Sanatatii, rezultatele testelor vor fi cunoscute in cateva zile. Intre cei suspectati de aceasta boala sunt si copii.
  • Si Noua Zeelanda anuntase luni noaptea 56 de posibili bolnavi, intre cei care s-au intors recent din Mexic si SUA. Printre suspecti sunt noua elevi de liceu si un profesor intorsi dintr-o calatorie in Mexic si care ar putea fi purtatori ai unui virus gripal de tip A, familie careia ii apartine si gripa porcina.

 

 

cuvinte-cheie: gripa | porcina

Comentarii (0)

 

Related news

Sus