Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
23.04.2009

Producătorul de mezeluri „Carmez” „decapitat” de procuratura generală

Judecătoria sect. Râşcani a emis joi, 23 aprilie, mandate de arest pe termen de 30 de zile pe numele conducerii combinatului de carne şi mezeluri „Carmez” SA. Astfel, Anatolie Câşlaru - director general „Carmez” SA se va află timp de 30 de zile în arest preventiv, iar Galina Florea – şefa departamentului economic, financiar şi contabilitate şi Alla Bogdanova - şefa departamentului producţie, import - export a Combinatului de carne se vor află pentru aceiaşi perioadă în arest la domiciliu.

Toţi trei au fost puşi sub învinuire de Procuratura capitalei sub aspectul comiterii abuzului în serviciu.

Aceştia sunt învinuiţi de procurori de faptul că, urmărind scopul concentrării masive a acţiunilor ordinare nominative emise de SA „Carmez” şi excluderii posibilităţii antrenării altor solicitanţi din exteriorul întreprinderii la procurarea acţiunilor precum şi de a le minimaliza acestora şansele de a concura pentru dreptul de gestionare, au elaborat un plan criminal privind obţinerea pachetului de control de acţiuni emise de întreprindere.

Aceştia sunt învinuiţi că prin aceste acţiuni au prejudiciat moral şi material acţionarii întreprinderii în proporţii deosebit de mari.

Deocamdată nu se ştie dacă Anatolie Câşlaru a fost arestat.

Este curios faptul că despre planul „criminal privind obţinerea pachetului de control de acţiuni”, cu lux de amănunte a scris ziarul Moldova Suverană încă la 20 noiembrie 2008 în articolul întitulat „Pe miinile cui se afla soarta intreprinderii S.A. "Carmez"? Publicaţia nota că SA "Carmez" "a fost, dintotdeauna, o felie râvnită de mai multe structuri economico-financiare obscure, care au încercat să obţină pachetul majoritar al companiei prin intermediul unor firme mai mici sau persoane fizice”. Moldova Suverană afirmă că astfel de tentative au fost înregistrate încă în anii '90 ai secolului trecut: „Atunci, au fost înregistrate primele încercări, destul de stângace, de a prelua controlul asupra combinatului de carne şi mezeluri. După aceste eşecuri, marii rechini de pe piaţa valorilor mobiliare s-au mobilizat şi au pornit un nou val de atacuri asupra SA. "Carmez"”.

Ziarul scria că „primele” bănuieli au apărut în 2004, când combinatul a anunţat o licitaţie de cumpărare a 2 milioane de actiuni proprii, la preţul de 9,25 lei/bucata. La licitatie şi-au expus acţiunile doar 45 de deţinători ai hârtiilor de valoare, printre care şi o firmă din Lichtenstein, care deţinea 44% din acţiunile combinatului. Astfel, continuă publicaţia, în urma licitaţiei, "Carmez" a procurat 2 milioane 4.800 acţiuni proprii, inclusiv pachetul expus de firma din Lichtenstein. După procurarea celor peste 2 milioane de acţtiuni, a urmat anularea lor şi, ca urmare, capitalul statutar al combinatului s-a redus până la 21,6 milioane de lei, adică 2,16 milioane de acţiuni la pretul de 10 lei/bucata. La finele aceluiaşi an, pe piaţa extrabursieră au fost înregistrate nouă tranzacţii cu acţiunile "Carmez". În total, au fost tranzacţionate un milion 53 mii de acţuni sau 48,7%. Un pachet de 775,8 mii de acţiuni (sau 35,9%) a fost procurat de către directorul general al SA "Carmez", Anatol Câşlaru.

Moldova Suverană susţine că directorul Carmez SA nu ar fi avut dreptul de a procura aceste acţiuni deoarece potrivit prevederilor Legii cu privire la piaţa hârtiilor de valoare, directorul companiei emitente este considerat insider şi nu poate participa la tranzacţii, al căror obiect îl constituie hârtiile de valoare ale emitentului. Totodată, potrivit publicaţiei, „cel mai ilegal aspect al tranzacţiei cu acţiunile SA "Carmez" din decembrie 2004 însă a fost faptul că insiderul care deţine un pachet de cel puţin 5% din acţiunile emitentului poate procura alte acţiuni doar prin ofertele tender. Deşi, în momentul procurării, în decembrie 2004, a celor şapte pachete, Anatol Câşlaru nu deţinea 5% din acţiunile combinatului, imediat după procurarea primului pachet, el a devenit proprietarul a peste 5% din acţiunile "Carmez". Asta însemnă că, pentru procurarea altor pachete, el trebuia să anunţe o oferta tender”, mai notează Moldova Suverană.
Tot aceeaşi publicaţie afirmă că încă de pe atunci, „toate aceste speculaţii şi tranzacţii dubioase cu acţiunile celui mai mare producător de carne şi produse din carne din Moldova au atras atenţia autorităţilor statului şi institutiilor de profil”.

Respectiva afacere a atras atenţia şi a şefului statului, care a declarat că întreprinderea a încăput pe mâna administraţiei întreprinderii. Tot atunci, s-au făcut auzite voci care spuneau ca, de fapt, Anatol Câşlaru, nu este adevăratul stăpân al acţiunilor şi că în spatele lui s-ar afla persoane mult mai influente”, sesiza publicaţia.

Deci, încă din noiembrie 2008 Moldova Suverană a „pregătit” opinia publică de apariţia unor eventuale probleme la combinatul de carne, iar umătoarele afirmaţii sunt, cel puţin, sugestive, dacă  nu profetice: „Muncitorii de la combinat afirmă că cel care vrea să preia controlul asupra întreprinderii este chiar directorul acesteia, Anatol Câşlaru, care intenţionează să vândă pământurile SA "Carmez" unor persoane loiale. Totul însă este planificat după expirarea mandatului de preşedinte al lui Vladimir Voronin, care a zădărnicit anterior acţiunile ilegale ale lui Câşlaru de a obţine pachetul de control al acţiunilor combinatului de carne”.

Aici apar câteva semne de întrebare. De ce dacă se ştia din 2004 despre acţiunile ilegale nu au fost luate măsuri până în prezent? Dacă autorităţile statului au fost sesizate privind diverse nereguli la combinat, inclusiv privind calitatea produselor, cum de atunci preşedintele Vladimir Voronin i-a înmânat lui Anatolie Câşlaru la începutul anului 2009, premiul „Mercuriul de aur” nominaţa Lider, câştigat de Carmez SA în cadrul concursului Marca Comercială a anului?


Notă. La moment SA „Carmez”, se consideră a fi principala întreprindere de procesare a cărnii din Moldova. Combinatul de carne şi-a început activitatea în anul 1904, fiind un abator municipal nu prea mare cu o secţie de afumare. Potivit agenţiei de estimare Etimator VM, acţiunile  emise de SA Carmez în decembrie 2008 înregistrau o profitabilitate, raportată la un an, de 189%. După tranzacţiile din ianuarie 2009 însă, acţionarii acestei companii s-au pomenit că investiţia lor le-ar putea aduce pierderi de peste 129% la sfârşit de an. Astfel preţul unei acţiuni a scăzut de la 37 de lei în decembrie 2008 până la 33,01 lei în ianuarie 2009, preţul nominal al unei acţiuni fiind de 10 lei. Capitalul social al combinatului este de 1 mil. 682,07 mii USD. Volumul vânzărilor în 2007a  constituit  21 mii 683 mii USD, iar profitul net – 1 mil. 043 mii 238 USD. În 2006 Carmez a obţinut un profit de 950 mii USD, ceea ce constituia de două ori mai mult faţă de anul 2005.

cuvinte-cheie: mercuriul de aur | Caslaru | Carmez | arest

Comentarii (0)

 

Related news

Sus