Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.04.2009

Termenul de redobândire a cetăţeniei române ar putea fi redus până la 3 luni

Deputatul român Tudor Panţîru a înaintat o iniţiativă legislativă prin care propune Parlamentului României modificarea radicală a Legii cetăţeniei române, în rezultatul căreia  termenul de soluţoinare a cererilor de recunoaştere a cetăţeniei române se va reduce până la 3 luni de zile de la data înregistrării, informează biroul parlamentar al deputatului.

Propunerea legislativă a deputatului PSD Tudor Panţîru introduce noţiunea de „recunoaştere", care vine în concordanţă cu litera şi spiritul Constituţiei României, înlocuind noţiunea de „redobândire" din prezenta lege. Cei care vor beneficia de „recunoaşterea" cetăţeniei române sunt persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere până la data de 22 decembrie 1989, dar nu au renunţat la această cetăţenie până la data intrării în vigoare a Legii cetăţeniei române, precum şi descendenţii acestora până la gradul II.

În prezent, demersul basarabenilor care solicită redobândirea cetăţeniei române este blocat de perioada îndelungată de procesare a cererilor, care în nenumărate situaţii poate varia între 5 şi 10 ani, precum şi de birocratizarea excesivă a acestui proces prin solicitarea a numeroase acte, de multe ori in mod repetat. Acest proces greoi, pe de o parte umileşte demnitatea basarabenilor, iar pe de alta parte afectează grav imaginea statului român în rândul acestora. Multiplele modificări aduse anterior Legii cetăţeniei române au avut un caracter cosmetic şi nu au condus la îmbunătăţirea substanţiala a situaţiei existente. În acest context, se propune soluţionarea cererilor de recunoaştere a cetăţeniei române într-un termen de maxim 3 luni de zile de la data înregistrării acesteia.

În vederea simplificării la maxim a procedurii şi pentru motive de celeritate se propune eliminarea definitivă a unor etape cum ar fi: (a) aprobarea cererii de redobândire a cetăţeniei prin ordin al Ministrului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti; (b) publicarea ordinului Ministrului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti în Monitorul Oficial partea I; (c) depunerea jurământului faţă de statul român. În concluzie, cererea va fi depusă la Direcţia pentru Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, sau după caz, la misiunile diplomatice ale Romaniei din străinătate. În urma soluţionării cererii, Direcţia pentru cetăţenie va elibera certificatul de cetăţenie direct sau prin intermediul acestor reprezentante, fără parcurgerea etapelor actuale care vin să îngreuneze şi să prelungească perioada de soluţionare a cererii.

Această iniţiativă legislativă are la bază componenta armonizării dispoziţiilor din Legea cetăţeniei române cu cele ale Constituţiei României. Potrivit articolulului 5 alin. 2 din Constituţia României: "Cetăţenia română nu poate fi retrasă aceluia care a dobândit-o prin naştere". Coroborând norma constituţională cu articolul 34 din Legea cetăţeniei potrivit căruia: "sunt şi rămân cetăţeni români persoanele care au dobândit şi au păstrat această cetăţenie potrivit legislaţiei anterioare", iniţiatorul propunerii legislative trage concluzia că persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere, în cazul de faţă românii basarabeni, şi nu au renunţat la această cetăţenie, nu pot fi calificate drept „foşti cetăţeni" şi nu pot fi supuse procedurii de „redobândire" a cetăţeniei, pe care, în realitate, nu au pierdut-o niciodată.

Iniţiativa legislativă a deputatului Tudor Panţîru a fost semnată şi susţinută de un grup de co-iniţiatori în număr de peste 50 de deputaţi şi senatori, reprezentanţi ai tuturor grupurilor parlamentare, printre aceştia numărându-se preşedintele Senatului Mircea Geoana şi preşedintele PNL Crin Antonescu.

cuvinte-cheie: cetatenie | redobandire

Comentarii (0)

 

Related news

Sus