Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-03-23/orheiul-vechi-va-deveni-rezervatzie-culturalnaturala-9191.html
Data: Mar 23, 2009 (21:05)

Orheiul Vechi va deveni rezervaţie cultural-naturală

Potrivit unei decizii aprobate, luni, 23 martie, în cadrul şedinţei Guvernului, a fost acceptată propunerea Ministerul Culturii si Turismului privind constituirea Instituţiei Publice „Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi”, în scopul protecţiei, conservării şi salvării pentru generaţiile prezente şi viitoare a ansamblului de monumente istorico-culturale şi natural-peisagistice cu valoare excepţională care formează complexul respectiv.

Aprobarea hotăr\rii în cauză va permite ca "Orheiul Vechi" sa fie mai usor nominalizat pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial sub egida UNESCO. Rezervaţia cultural-naturală "Orheiul Vechi" reprezintă un ansamblu de monumente istorico-culturale şi natural-peisagistice de interes naţional şi internaţional din defileul rîului Răut. Suprafaţa Rezervaţiei este de circa 5 hectare, iar zona de protecţie a acesteia cuprinde 11 hectare.

Ministerul Culturii şi Turismului urmeaza, în decurs de trei luni, să prezinte Guvernului spre examinare Strategia de dezvoltare a Rezervaţiei cultural-naturale "Orheiul Vechi".

Pentru acoperirea cheltuielilor legate de elaborarea planului de urbanism, amenajarea teritoriului Rezervaţiei, salarizarea personalului, este nevoie de suplimentarea bugetului Ministerului Culturii şi Turismului pentru anul curent cu peste 350 mii de lei. Totodata, cheltuielile necesare în 2009 pentru pregatirea obiectivelor din cadrul Rezervatiei pentru inscrierea în Lista Patrimoniului UNESCO sînt estimate la 950 mii de lei.