Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.11.2008

Pentru o electorală anti-corupţie

Alianţa Anticorupţie anunţă aderarea la Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte „Coaliţia 2009" şi lansarea proiectului Programele Partidelor Politice privind Lupta Împotriva Corupţiei la Alegerile din 2009. Evenimentul se va produce marţi, 18 noiembrie, cu începere de la ora 10.00 în incinta Hotelului Leogrand, Sala Begonia.

Alianţa Anticorupţie este ferm convinsă că sinergia şi colaborarea pe principii colegiale dintre reprezentanţii societăţii civile poate contribui eficient la desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte. Pornind de la această convingere, AAC a decis şi anunţă public aderarea membrilor săi la Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte.

Totodată, AAC va desfăşura în perioada campaniei electorale un proiect ce are menirea să promoveze lupta împotriva corupţiei, prin focusarea atenţiei partidelor politice şi a alegătorilor asupra necesităţii prevenirii şi contracarării corupţiei, această abordare fiind una de prioritate naţională. Un alt obiectiv al proiectului este de a consolida capacităţile partidelor politice pentru includerea măsurilor anticorupţie în programele electorale precum şi familiarizarea alegătorilor cu aceste procedee în perioada scrutinului din 2009.

În scopul realizării acestor obiective, AAC a elaborat un caiet de politici adresat partidelor politice ce include un pachet de propuneri privind strategiile de abordare a temei corupţiei şi a măsurilor de combatere/prevenire, pentru o perioadă de 4 ani a mandatului de guvernare. Caietul de politici va fi prezentat tuturor partidelor politice ce vor participa în campania electorală din 2009.

AAC va desfăşura o amplă campanie de informare, inclusiv talk-show-uri radiofonice şi televizate, suplimente la ziare, articole în presă etc., pentru a promova includerea măsurilor anti-corupţie în agendele electorale ale partidelor politice; moderatorii emisiunilor politice şi directorii programelor TV vor fi motivaţi să includă subiecte referitoare la corupţie în dezbaterile electorale etc.

De asemenea, AAC îşi propune să monitorizeze continuu activitatea noului Parlament şi a Guvernului privind lupta cu fenomenul corupţiei şi va prezenta anual un raport ce va reflecta modul în care partidele îşi îndeplinesc promisiunile electorale.

Alianţa Anticorupţie este o uniune benevolă de organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova, fondată  din iniţiativa unui grup de organizaţii neguvernamentale ce activează în diverse domenii, cu precădere din sfera politicilor publice, drept, instituţii democratice. Actualmente Alianţa e formată din circa 30 de membri, alăturându-i-se reprezentanţi ai mass-media, organizaţii de tineret, din sfera educaţiei şi ştiinţei etc.

Pentru informaţii suplimentare - persoana de contact:  Mircea Eşanu, Secretar al Alianţei Anticorupţie (AAC).  Tel: 079-473-054; e-mail: mesanu@eurasia.md 

*** 

Acest raport a fost elaborat cu suportul Academiei pentru Dezvoltare Educaţională (AED), în cadrul programului Consolidarea Capacităţii de Monitoring a Societăţii Civile în Republica Moldova (CCMSCM), în baza acordului de cooperare cu Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) nr. 121-A-00-07-00707. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar cele ale AED sau USAID.

cuvinte-cheie: Alianţa | Anticorupţie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus