Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-10/razboiul-gazelor-shi-a-caldurii-continua-moldovagaz-a-redus-cu-30-livrarile-de-gaze-catre-ceturi-7157.html
Data: Nov 10, 2008 (15:12)

Războiul gazelor şi a căldurii continuă: „Moldovagaz" a redus cu 30% livrările de gaze către CET-uri

Înteprinderea „Moldovagaz" a anunţat luni, 10 noiembrie, că a redus cu 30% livrările către CET-1 şi CET-2 din cauza datoriilor acumulate de aceastea la consumul de gaze.

Drept condiţii pentru restabilirea regimului normal de livrări de gaze pentru SA «CET-1» şi SA «CET-2" „Moldovagaz" a menţionat: asigurarea integrală a  plăţilor curente pentru gazele consumate şi prezentarea garanţiilor argumentate privind achitările pentru întregul volum al gazelor livrate în perioada de încălzire 2008-2009.

Totodată, Primăria Chişinăului a anunţat luni, că va sesiza Procuratura Generală în privinţa sistării livrării agentului termic în unele sectoare şi în suburbiile municipiului. În conformitate cu legislaţia procesual penală, Primăria Chişinău va solicita anchetarea persoanelor responsabile de deconectarea gazelor naturale şi a agentului termic, inclusiv a factorilor de decizie din cadrul Societăţii „Moldovagaz".

Viceprimarul Mihai Furtună a declarat  că actualmente Primăria nu va satisface cererea SA „Termocom" şi SA „Moldovagaz" de a solicita Consiliului municipal Chişinău majorarea tarifului la energia termică. În opinia lui Furtună, căldura este un produs social, iar tariful cerut este unul exagerat, pe când posibilităţile de plată ale consumatorilor sunt relativ mici.  

În context, primarul general Dorin Chirtoacă şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că după achitarea datoriei de 36 mil. lei, „Termocom"-ul nu a reluat conectarea oraşului la căldură, iar „Moldovagaz" refuză în continuare livrarea gazelor naturale, condiţionând acest lucru prin majorarea tarifului la agentul termic până la 820/Gcal.

Edilul Chişinăului a solicitat ca executivul să prezinte Consiliului acelaşi tarif pentru sezonul de încălzire 2008 - 2009, de 540 lei/Gcal. „Dacă nu va fi reluată livrarea agentului termic către populaţie şi va fi provocată nemulţumirea consumatorilor, „Moldovagaz" şi „Termocom" trebuie să-şi asume consecinţele de rigoare", a declarat primarul de Chişinău, opinând că căldura se transformă în armă de şantaj politic, iar cineva urmăreşte scopul de a pune în lumină proastă imaginea conducerii Chişinăului.

SA „Termocom" a întrerupt livrarea agentului termic şi a apei calde în sectoarele Buiucani şi Centru, dar şi în localităţile suburbane, încă la 4 noiembrie curent, când SA „Moldova-Gaz" a sistat furnizarea gazelor naturale către centralele întreprinderii, pe motivul datoriilor curente. La 7 noiembrie a.c., Consiliul municipal Chişinău a decis alocarea sumei de 36 mil lei, sumă care constituia datoria curentă a SA „Termocom" către SA „Moldova-Gaz", însă întreprinderea furnizoare de gaze naturale nu şi-a revăzut decizia, solicitând în schimb majorarea tarifului la energia termică până la 820 lei/GCal. La moment tariful pentru căldură în municipiul Chişinău este de 540 lei pentru o gicacalorie.

La moment, fără încălzire rămân 18 instituţii medicale, inclusiv 2 spitale pentru copii, 34 de grădiniţe şi 32 de şcoli, chiar dacă toate aceste instituţii nu au nici o datorie pentru consumul la energia termică. În sectoarele Botanica, Ciocana şi Râşcani toate instituţiile medicale şi de învăţământ sunt conectate la reţeaua centralizată de încălzire.

Dorin Chirtoacă a dat indicaţii ca în grădiniţele care nu primesc agent termic să fie folosite surse alternative de încălzire, iar copii din spitalul „Valentin Ignatenco" să fie transferaţi în alte instituţii medicale.