Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.10.2008

În perioada 2006-2008 au fost restrase 63 de licenţe pentru activitatea farmaceutică

În perioada 2006-2008 au fost restrase 63 de licenţe pentru activitatea farmaceutică

În cadrul unei conferinţe de presă directorul general al Camerei de Licenţiere Zinaida Chistruga a menţionat că, în ultimul timp, majoritatea cererilor de retragere sunt depuse de titularii de licenţă, deoarece nu pot îndeplini condiţiile tehnice, prevăzute de legislaţie, sau din cauza că activitatea acestora devine nerentabilă.

Printre încălcările depistate de Camera de Licenţiere în domeniul farmaceutic au fost menţionate nerespectarea condiţiilor de păstrare a substanţelor psihotrope şi narcotice, comercializarea acestor substanţe contrar prevederilor licenţei, comercializarea medicamentelor cu termen expirat şi a celor neînregistrate pe teritoriul Moldovei. Deşi ultima încălcare menţionată nu se întâlneşte atât de frecvent în prezent, Zinaida Chistruga nu a putut afirma cu certitudine că acest fenomen a dispărut completamente şi nu mai are loc.

O altă încălcare depistată la agenţii economici este majorarea neîntemeiată a adaosului comercial, care nu trebuie să depăşească 15% în cazul depozitelor de medicamente şi 25% - în cazul farmaciilor. De asemenea, o altă problemă este încadrarea în activitatea farmaceutică a studenţilor, în special în farmaciile cu activitate de 24 de ore şi în orele nocturne, când sunt cazuri de urgenţe.

O altă problemă persistentă menţionată de Zinaida Chistruga este expunerea spre vânzare în cadrul farmaciilor a altor mărfuri decât produsele medicamentoase şi parafarmaceutice (vopsele de păr, truse pentru manichiură, produse alimentare pentru copii etc). În acest sens, Camera de Licenţiere a solicitat titularilor de licenţe să comercializeze exlusiv produse farmaceutice şi parafarmaceutice.

Totodată, Zinaida Chistruga a menţionat că, în scopul amplasării uniforme a farmaciilor şi evitării concentrării lor în centrul oraşelor, Guvernul a propus spre examinare Parlamentului iniţiativa de instiuitre a distanţei minime obligatorie între unităţile farmaceutice existente şi cele nou create: 250 de metri pentru farmaciile şi filialele fără funcţii de preparare şi 500 metri – cu funcţii de preparare a medicamentelor.

În pofida eforturilor depuse de Camera de Licenţiere, mediul rural continue să fie lipsit de asistenţa farmaceutică

Precum a menţionat directorul general al Camerei de Licenţiere Zinaida Chistruga, în prezent circa 180 de sate din ţară nu dispun de farmacii. Din totalul farmaciilor (1079), doar 30% activează în mediul rural, 45% fiind amplasate în municipiul Chişinău, iar 25% - în oraşe.

Zinaida Chistruga a menţionat că la solicitarea Camerei de Licenţiere, pentur farmaciile rurale a fost redusă taxa pentru licenţă de la 2500 până la 1800. Ea a deplâns faptul că în iunie 2008, prin unele modificări legislative a fost anulată posibilitatea achitării a 50% din costul licenţei la solicitarea primei licenţe. Zinaida Chistruga a spus că va insista ca acestă prevedere să fie inclusă din nou.

Potrivit ei, lipsa de farmacii în sate rezidă în insuficienţa specialiştilor şi faptul că farmaciile săteşti nu sunt rentabile. În acest sens, la iniţiativa Camerei de Licenţiere, a fost permis ca farmaciile de la sate să fie conduse de specialişti cu studii medii medicale, dacă nu sunt specialişti cu studii superioare.

La rândul său, directorul general al Agenţiei Medicamentului Mihai Lupu, a spus că farmaciile sunt obligate să deţină documente ce confirmă calitatea şi originea documentelor, iar ambalajul oricărui document tebuie să conţină fâşie latentă. Potrivit lui Lupu, prezenţa acestei fâşi demonstrează că medicamentul este înregistrat în Moldova şi a fost supus testelor farmacologice şi verificat la reacţii adverse de către specialiştii Agenţiei Medicamentului. Potrivit lui, în prezent, în Moldova sunt înregistrate 6148 de denumiri de preparate medicale. Înregistrarea se face o dată la 5 ani, iar anual în republică sunt înregistrate şi reînregistrate circa o mie de denumiri de medicamente.

Mihai Lupu a spus că fiecare consumator poate verifica autenticitatea medicamentului pe pagina web a Agenţiei www.amed.md sau prin expedierea SMS formând 366 plus numărul indicat pe fâşia latentă de pe ambalaj. De asemenea, la nr. de telefon 72 71 74,  pot fi aflate informaţii suplimentare despre produsul farmaceutic, modul de administrare, reactii adverse, combinatii cu alte produse etc. Centrul de informaţii despre medicamente oferă informaţii gratuit.

cuvinte-cheie: medicamente | farmacii | licentiere

Comentarii (0)

 

Related news

Sus