Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.10.2008

Rusia este gata să fie intermediar în organizarea întrevederilor dintre Voronin şi Smirnov

În cadrul întrevederii cu premierul Zinaida Greceanîi, Boris Grîzlov a dat asigurări că Rusia este gata să fie intermediar pentru organizarea întrevederilor bilaterle între preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin şi liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului moldovean, Boris Grîzlov a declarat că Rusia se pronunţă categoric pentru soluţionarea paşnică a conflictului şi pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor.

Zinaida Greceanîi a menţionat că în ultima perioadă relaţiile bilaterale moldo-ruse se dezvoltă dinamic, iar Programul de dezvoltare economică între cele două ţări este în stadiu de definitivare, implementarea lui urmînd să fie iniţiată la începutul anului viitor.

Premierul a spus că cele două ţări trebuie să coopereze pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean, care pentru Guvernul Moldovei este scopul primordial.

Primul ministru a declarat că Executivul face tot posibilul pentru a apropia cele două maluri ale Nistrului. În acest scop Guvernul de la Chişinău a întreprins mai multe acţiuni, inclusiv, înregistrarea agenţilor economici din Transnistria la Chişinău, chiar dacă aceştia nu achită nimic în bugetul de stat, dar le oferă posibilitatea de a avea acces pentru exporturi în ţările Uniunii Europene. Astfel, mai mult de 53 la sută din mărfurile produse de aceste întreprinderi sînt exportate în Uniunea Europeană.

În acelaşi timp, premierul a menţionat că în partea stângă a Nistrului se derulează mai multe proiecte sociale şi în domeniul reabilitării infrastructurii regiunii.

Primul ministru a ţinut să mulţumească preşedintelui Dumei de Stat pentru ajutorul acordat în timp foarte scurt după inundaţiile din vara anului curent, ţinând cont de gravitatea situaţiei în care se afla ţara şi consecinţele care trebuiau lichidate cît mai urgent.

 

cuvinte-cheie: conflict | transnistrean | Grizlov

Comentarii (0)

 

Related news

Sus