Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-10-22/benita-ferrerowaldner-partneriatul-estic-va-contzine-o-componenta-puternica-de-securitate-6781.html
Data: Oct 22, 2008 (10:21)

Benita Ferrero-Waldner: Partneriatul Estic va conţine o componentă puternică de securitate

Comisarul pentru relaţii externe Benita Ferrero-Waldner a declarat marţi, vorbind despre conflicte îngheţate precum cel din Transnistria în timpul unei dezbateri care a avut loc în Parlamentul European, că Parteneriatul Estic va include o "componentă foarte puternică" pe latura de securitate.

"În ceea ce priveşte conflictele îngheţate precum Nagorno-Karabah, Transnistria, fără îndoială este foarte important să avansăm în negocieri", a spus comisarul în plenul Parlamentului European din Strasbourg, transmite corespondentul NewsIn.

Waldner a precizat că la sfârşitul lunii noiembrie Comisia Europeană va prezenta o comunicare privind Parteneriatul Estic - propunerea suedezo-poloneză adoptată de toate celelalte state membre privind relaţia cu vecinii estici ai UE: Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Azerbaijan şi Armenia.

"Acesta (Parteneriatul Estic - n.r.) va avea o componentă foarte puternică pe partea de securitate, dar va include şi alte mecanisme instituţionale precum Grupul Minsk (ţările angajate în medierea conflictului din Nagorno-Karabah dintre Azerbaijan şi Armenia - n.r.)", a precizat comisarul european.

Europarlamentarul german Elmar Brok, fost preşedinte al comisiei de afaceri externe a PE şi arhitectul conceptului de "politică de vecinătate plus" a spus că Parteneriatul Estic este o continuare a iniţiativei sale, subliniind necesitatea unei forme de cooperare sporită cu aceste ţări în contextul conflictului ruso-georgian.

"Trebuie să insistăm asupra respectării integrităţii teritoriale, să nu existe drept de veto asupra treburilor interne dintr-o ţară şi nici refacerea sferelor de influenţă ale Rusiei", a spus Brok.

"Vrem să dăm tutoror statelor membre din estul UE un sentiment sporit de securitate", a explicat europarlamentarul german creştin-democrat.

România este reticentă în a sprijini Parteneriatul Estic, susţinând un proiect mai vechi, Sinergia Mării Negre, din care fac parte şi Rusia şi Turcia, ceea ce în viziunea ministrului român de externe Lazăr Comănescu reprezintă un avantaj.

Pentru Gunnar Wiegand, director în cadrul Comisiei Europene responsabil cu redactarea comunicării privind Parteneriatul Estic, participarea Rusiei şi Turciei poate însă duce la blocaje. Într-o dezbatere organizată de fundaţia Konrad Adenauer la Bruxelles în 17 septembrie, Wiegand spunea, referitor la Sinergia Mării Negre, că "va trebui să existe o decizie dacă se doreşte o formulă bună a acestui proces multilateral sau dacă se vrea utilizarea mecanismelor existente unde şi alţi actori continuă să joace un rol".


Sursa: NewsIn.ro