Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-10-20/moldova-in-5-minute-6739.html
Data: Oct 20, 2008 (20:20)

Moldova in 5 minute

Marian Lupu a îndemnat oamenii de afaceri din Shanghai să investească în Moldova
Aflat într-o vizită în China, Marian Lupu s-a întâlnit luni cu preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Populare al Adunării Reprezentanţilor Populari din orasul Shanghai, Liu Iungen. În cadrul întrevederii preşedintele Parlamentului moldovean a menţionat că experienţa acumulată de China în domeniul dezvoltării economice şi sociale este foarte importantă pentru Moldova, care de asemenea se află la etapa reformelor in aceste sfere. ,,Parlamentul Republicii Moldova va susuţine  plenar dezvoltarea unor relaţii bilaterale la nivelul companiilor din Moldova şi China. Este o perspectivă foarte atractivă pentru noi si o vom susţine pe toate căile posibile", a declarat Marian Lupu.

***

Ministrul sloven de interne a salutat lansarea de către Moldova a parteneriatului de mobilitate cu UE
În cadrul întrevederii cu premierul moldovean, Zinaida Greceanâ, ministrul sloven de interne Dragutin Mate a menţionat că lansarea acestui parteneriat este un semnal foarte bun, dar în acelaşi timp va fi un examen pentru Moldova pentru viitoarea negociere a liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană. Ministrul sloven a menţionat că ţara sa este dispusă să acorde asistenţă în domeniul reorganizării poliţiei, azilului, migraţiei etc. În acest sens, Dragutin Mate a specificat că, deja există un plan de vizite de studii reciproce. În cel mai scurt timp a fost stabilită o vizită la Chişinău a experţilor sloveni în domeniul azilului, care vor conlucra cu experţii moldoveni în acest sens. Totodată, ministrul sloven a mai spus că ţara sa este dispusă să se implice în proiecte Zinaida Greceanîi a menţionat că suportul Sloveniei în realizarea proiectelor comune va fi foarte oportun, deoarece Moldova se află la etapa de implementare a legilor adoptate. Premierul a declarat că Moldova contează pe suportul Sloveniei în procesul de iniţiere a negocierilor unui nou Acord cu Uniunea Europeană, care să stipuleze clar integrarea graduală a Moldovei în comunitatea europeană.

***

Bugetul municipal pentru anul 2009 ar putea fi cu 100 mil. lei mic faţă de cel precedent

Direcţia Generală Finanţe a finalizat elaborarea proiectului bugetului municipiului Chişinău pentru anul 2009. Despre aceasta a informat în cadrul şedinţei operative de la Primărie viceprimarul Mihai Furtună. Potrivit responsabilului, dacă va fi acceptat în această variantă, bugetul municipiului Chişinău pentru anul 2009 va fi de 1 mlrd. 534 mln. lei, sau cu 100 de mil. lei mai mic faţă de bugetul din anul curent. Cheltuielile vor constitui 1 mlrd. 590 mil. lei. Deficitul bugetar va constitui 56 mil. lei, iar pentru cheltuieli suplimentare se prevăd surse în valoare de circa 78 mill. lei. După cum a menţionat Mihai Furtună, veniturile mici sunt determinate în mare măsură de reglementările Legii bugetului de stat pentru 2008, dar şi de introducerea, începând cu anul curent, a cotei zero la impozitul pe venit pentru activitatea de întreprinzător. Viceprimarul a spus că o bună parte din sursele bugetului vor fi alocate pentru compensaţiile nominative la termoficare, subliniind că la moment datoriile municipalităţii faţă de SA „Termocom" constituie 170 mln. lei. Mihai Furtună a mai afirmat că având un asemenea buget, capitolul investiţii capitale rămâne practic neacoperit. Totuşi, viceprimarul capitalei şi-a exprimat speranţa că municipiul va obţine surse financiare suplimentare prin aplicarea legii cu privire la etatizare, prin reorganizarea întreprinderilor municipale şi a societăţilor de acţiuni în care Chişinăul deţine cote-părţi.

***

Voronin solicită reabilitarea urgentă a 120 km de drumuri locale, în „variantă albă"
În cadrul unei şedinţe de lucru, desfăşurată luni, la Preşedinţie, şeful statului a pus în sarcina Ministerului Construcţiei şi Dezvoltării Teritoriului să construiască 120 de km de drumuri locale în variana albă, pentru care vor fi alocate de la bugetul de stat circa 35 de mil. lei. Totodată, a fost menţionat că la două segmente de drum va fi aplicată o metodă avansată, pe larg aplicată în Europa, care va oferi posibilitatea asfaltării ulterioare a drumului. Nu a fost specificat, însă, despre care segmente este vorba. Potrivit Ministerului Construcţiei şi Dezvoltării Teritoriului, au fost restabilite circa 92 de kilometri de drumuri locale, în acest scop fiind valorificaţi 67 mil. lei din bugetul de stat. 

***

La Chişinău se află în vizită reprezentanţii administraţilor municipale din Riga şi Vilnius
În perioada 20 - 24 octombrie curent, Chişinăul va găzdui delegaţiile administraţiilor municipale din oraşele Vilnius şi Riga, în cadrul unui program de schimb de experienţă. Programul vizitei cuprinde întâlniri cu primarul general Dorin Chirtoacă, conducători ai subdiviziunilor Consiliului municipal Chişinău, schimb de experienţa privind managementul administraţiei municipale şi identificarea posibilităţilor de cooperare între capitale. De asemenea, în cadrul proiectului, pe 23 octombrie, va fi organizată o masă rotundă la care vor fi puse în dezbatere problemele legate de dezvoltarea şi implementarea sistemului integrat informaţional de management urban, posibilităţi de atragere a investiţiilor în proiecte municipale, rolul asociaţiilor locale în promovarea autonomiei locale, precum şi oportunităţi de cooperare cu oraşele din ţările baltice. Vizita are loc în cadrul proiectului „Edificarea unei administraţii eficiente pentru  Dezvoltarea Urbană Moderna pe baza experienţelor avansate", implementat de către Business Consulting Institute în colaborare cu Asociaţia Comunităţilor Locale si Regionale din Letonia şi este finanţat de Programul Est Est: Parteneriat Fără Frontiere al Fundaţiei pentru o Societate Deschisa din Londra şi proiectul „Dezvoltarea Municipiului Chişinău" UNDP-Moldova. Anterior, în cadrul acestui proiect, un grup din cadrul Consiliului Municipal Chişinău a efectuat o vizită de studiu similară la Vilnius şi Riga.

***

CCI invită oamenii de afaceri din Moldova la o misiune economică în Austria şi Elveţia în perioada 30 noiembrie - 5 decembrie 2008
Obiectivul misiunii economice este relansarea schimburilor economice dintre Republica Moldova şi Republica Austria; Republica Moldova şi Confederaţia Elveţiană, prin identificarea de noi oportunităţi de afaceri şi/sau proiecte de cooperare pentru  promovarea exporturilor moldoveneşti pe pieţile Uniunii Europene, atragerea investiţiilor de capital, oportunitate reală pentru stabilirea unor relaţii de colaborare durabilă de afaceri. Programul misiunii economice va include: participarea oamenilor de afaceri din Republica Moldova la Forul de afaceri Moldo-Austriac, de la Viena, organizarea întrevederilor de afaceri individuale bilaterale în conformitate cu interesele prezentate anticipat, participarea la Forul de afaceri Moldo-Elveţian la Geneva etc.

***


În perioada 22-26 octombrie la Moldexpo va avea loc Expoziţia Internaţională Specializată „MOLDECO-2008"

Expoziţia este orgaizată de Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale şi Centrul. Obiectivul principal al expoziţiei "Moldeco" este de a contribui la procesul de implementare a tehnologiilor şi utilajelor moderne pentru ocrotirea mediului, atragerea investiţiilor şi realizarea programelor ecologice. La cea de a opta ediţie a expoziţiei vor participa cca. 40 de instituţii de mediu, inclusiv: Inspectoratul Ecologic de Stat, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Agenţia de Stat pentru Geologie „AGeoM", Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice, Întreprinderea de Stat „EHGeoM", Institutul de Ecologie şi Geografie, Serviciul Piscicol, agenţii şi inspecţii ecologice, instituţii de învăţământ etc. În cadrul Expoziţiei va fi organizat seminarul „Schimbarea climei şi energetica" care va avea loc la 24.10.2008 cu începere de la orele 16.00. Deschiderea expoziţiei va avea loc miercuri, 22.10.2008, ora 11.00, în pavilionul central, CIE „Moldexpo" SA.