Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
01.11.2007

Patriarhia Moscovei ataca BOR

Patriarhia Moscovei ataca BOR

Reactivarea de catre BOR a trei episcopii pe teritoriul Basarabiei a stirnit o reactie dura din partea Patriarhiei Moscovei.

„Este o expansiune nepotrivita, cu tenta nationalista, un act care va conduce la o separare a lumii crestin-ortodoxe.” Aceasta a fost reactia Patriarhiei Moscovei la reactivarea de catre BOR a trei episcopii pe teritoriul Republicii Moldova, dupa cum a informat joi ,,Tiraspol Times’’. „Avem impresia ca Biserica din Romania este o jucarie in miinile politicienilor cu inclinatii nationaliste si este surprinzator ca Biserica Romana a apucat-o pe acest drum”, a apreciat adjunctul sefului Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei de la Moscova, episcopul Mark.

Reactia vine la o saptamina dupa decizia Sfintului Sinod al BOR de a infiinta sapte noi episcopii, dintre care trei in Basarabia, si la o zi dupa ce a anuntat ca acestea din urma au fost deja recunoscute de autoritatile de peste Prut. „Aceasta reactivare a fost consecinta fireasca a faptului ca anterior, printr-o hotarire definitiva a Curtii Supreme de Justitie a Republicii Moldova din 2004 si prin modificarile inregistrate la Statutul Mitropoliei autonome a Basarabiei, aceasta a fost recunoscuta drept succesoare spirituala, canonica, istorica a Mitropoliei Basarabiei”, a justificat Patriarhia Romana.

Ca urmare a deciziei Sinodului, Mitropolia Basarabiei cuprinde acum Arhiepiscopia Chisinaului, Episcopia de Balti (fosta a Hotinului), Episcopia Basarabiei de Sud (cu sediul in orasul Cantemir, fosta a Cetatii Albe, Ismail) si Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata Transnistria (cu sediul la Dubasari). Mitropolia Moldovei, cu sediul la Chisinau, subordonata Patriarhiei Ruse, considera ca reinfiintarea celor trei episcopii pe acelasi teritoriu pe care si-l revendica Moscova este o „interventie directa si agresiva” pe teritoriul canonic al altei biserici” si a cerut revocarea deciziei pentru a evita eventualele confruntari intre credinciosi si cler, dupa cum a informat BASA-press.

Inaltii prelati de peste Prut subordonati Patriarhului Aleksei au invocat faptul ca bisericile ortodoxe sint organizate pe criteriul statalitatii, „unite intr-o singura credinta si o singura orinduiala canonica”. „Canoanele bisericesti reglementeaza existenta intr-o singura episcopie a unui singur episcop, or, numirea in teritoriu a unor noi episcopi presupune o suprapunere a conducerii bisericesti si cerem BOR sa renunte la aceasta decizie“, a declarat IPS Vladimir, mitropolitul Moldovei.

Sursa: Cotidianul,  Mirela Corlatan

Cititi si: Patriarhia Romana, atacata de Patriarhia Moscovei

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus