Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
05.06.2007

Incalzirea globala - amenintare pentru sute de milioane de oameni

Incalzirea globala - amenintare pentru sute de milioane de oameni

In timp ce Terra se incalzeste, sute de milioane de oameni din toata lumea vor fi afectati de topirea straturilor de zapada, a ghetii si a ghetarilor informeaza un raport al Organizatii Natiunilor Unite, realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, celebrata in fiecare an pe 5 iunie.

Zapada si ghetarii de pe muntii din Asia ar putea afecta aproximativ 40% din populatia pamantului daca s-ar topi, avertizeaza raportul.

Anul acesta, sloganul Zilei Mondiale a Mediului este "Topirea Ghetii - un Subiect Fierbinte".

Rezultatele acestui raport, intitulat “O priveliste globala a ghetii si zapezii”, ar trebui sa fie o grija pentru fiecare minister, camera de consiliu si sufragerie din toata lumea, dupa cum spune directorul executive al programului “Natiunile Unite pentru Protectia Mediului” (UNEP), Achim Steiner.

“Intr-adevar, aceste rezultate sunt la fel de relevante pentru oamenii care traiesc in tropice si in zone cu clime temperate - in orase din Berlin pana in Brasilia, din Beijing pana in Boston - pe cat sunt pentru cei ce locuiesc in zone arctice sau in zone muntoase acoperite de zapada,” mai afirma Steiner.

Expertii citati de ONU estimeaza ca mai mult de 1,5 miliarde de oameni vor fi afectati de topirea zapezii si a ghetii. Peste 300 de milioane dintre acestia depind in mod critic de topirea ghetii si a zapezii in perioadele anului cu nivel de precipitatii scazut. In Asia centrala, Peru si Chile, exista zone extinse de pamant care se bazeaza complet pe apa topita din zapada si de pe ghetari.

“Am inceput un proces de accelerare a incalzirii, proces caruia nu-i cunoastem rezultatul,” a spus Ministrului Mediului din Norvegia, Helen Bjornoy.

Insulele mici si comunitatile din zonele arctice vor fi printre cele mai vulnerabile, ele experimentand deja impacturile schimbarilor, spune si Ministrul Norvegian al Dezvoltarii Internationale, Erik Solheim.

“Cultura si conditiile lor de trai sunt amenintate si ajutarea acestor state si comunitati pentru a se adapta la schimbari este o necesitate”, a afirmat el.

Topirea ghetii si zapezii poate crea avalanse si inundatii cauzate de acumularea acestora in lacuri glaciale instabile. Prin dezghet exista pericolul eliberarii unui nivel ridicat de metan.

Metanul, un gaz care contribuie la incalzirea globala, este unul din cele sase gaze cu efect de sera, potrivit protocolului de la Kyoto. Acesta este un produs al activitatiilor umane cum ar fi deversarea deseurilor, insa poate fi produs si prin procese naturale.

Raportul explica faptul ca aceasta crestere a temperaturilor, impreuna cu dezghetarea zonelor inghetate sau a permafrost-ului, duce la crearea unor noi lacuri sau la expansiunea unor lacuri deja existente in locuri cum ar fi Siberia. Acestea degajeaza bule de metan, sustin expertii.

Sursa: HotNews.ro

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus