STUDIU: Aproape 450.000 de cetăţeni moldoveni au depus cereri pentru obţinerea cetăţeniei române

Aproape 450.000 de cetăţeni moldoveni au depus, între 1991 şi 2012, cereri pentru obţinerea sau redobândirea cetăţeniei român, peste 320.000 dintre acestea fiind soluţionate pozitiv, iar alte aproximativ 125.000 de dosare urmând să fie rezolvate, potrivit unui studiu al Fundaţiei Soros.

Comentarii

captcha
 
  • Gajanan 21.05.2013

    George(Cosbuc) Regret , dar nu sunt de acord cu tine,George, desi sunt roman get-beget din Romania. Plaseaza-l , te rog in contextul epoici sale pe Dimitrie Cantemir si sigur iti vei schimba punctul de vedere. Pe vremea aceea Rusia tarului Petru I, reprezenta marea speranta a romanilor de a se sprijini in eliberarea lor de jugul turcesc. El chiar planuia sa reuneasca cele doua tari romane sub sceptrul sau, recunoscut cu drept de dinastie ereditara, dupa model european consacrat. Cutuma istorica feudala romaneasca ( in cele doua principate, nu si in Transilvania) era aceea a osului domnesc (vezi si Pravila de la Govora)care a adus mari prejudicii unitatii politice romanesti fiind secole la rand minata de luptele interne ale partidelor boieresti pentru tronul tarilor romane. O adevarata nenorocire pe capul tuturor romanilor. Dar asta e istoria si astea sunt faptele ei.Minte extrem de luminata pentru vremea lui, mai ales pentru Estul Europei, Cantemir si-a devansat epoca prin intelegerea necesitatilor istorice romanesti. Rusia, tocmai atinsese prin ridicarea pe tron a lui Petru cel Mare, stadiul de monarhie ereditara autocrata si absoluta ( vezi Franta epoici lui) Prusacii ajunsesera si ei la constientizarea necesitatii dinastiei ereditare si extinderea ei la tot spatiul german cam in aceeasi epoca. (S-a pus capat astfel vidului de putere germanica, putere a vechiului Imperiu Roman de Apus) Sub coroana prusaca s-a si fixat apoi capitala la Berlin, acolo a si mutat-o Frederic cel Mare si tot de acolo a inceput reunificarea Germaniei de catre Bismark) Spun toate astea , ca sa poti face legatura cauzala intre cooptarea lui Cantemir ca academician in proaspata Academie de la Berlin, unde isi are pana in ziua de astazi un bust. Nici pana azi idealurile pe care le nutrea Cantemir pentru poporul roman in totalitatea sa(vezi Hronicul romano-moldo-vlahilor) nu sunt realizate. Din pacate. Iluministii ardeleni , si nu numai ei, au prins ideea lui Cantemir si au dus-o mai departe. Indraznesc sa spun chiar ca, daca nu ar fi fost Cantemir,pentru care aveau un adevarat cult, nu ar fi aparut acesti corifei ai constiintei nationale romanesti. Vezi? Cam asa arata la chip istoria destul de complicata a romanilor.! Iar unii se opintesc din greu sa o puna sub zavorul strict al neintelegerii . Stie domnul Stavila foarte bine lucrurile astea. De aceea si face ce face . Si aici si la TV Moldova cu tanara generatie. Se misca cu lejeritate intr-o istorie pe care unii din nestiinta , altii din rea vointa , vor sa o mistifice si sa o simplifice. Cica universalist !! Nu-i asa , domnule Stavila?

  • uifagssees 24.05.2013

    nCAOP7 cxwbaqtnpvsq

  • abvymiqhwv 31.05.2013

    KxkbFz , [url=http://nyikctnvnlkd.com/]nyikctnvnlkd[/url], [link=http://qoueqckbfdfx.com/]qoueqckbfdfx[/link], http://uuqbvofonmuh.com/

Sus