Traian Băsescu, aşteptat la Chişinău la 1 februarie

Preşedintele României Traian Băsescu va efectua o vizită de o zi în Republica Moldova, la 1 februarie, la invitaţia omologului său de la Chişinău, Nicolae Timofti.

Comentarii

captcha
 
  • ion 15.01.2013

    E unicul sef de stat din lume care isi permite de facto sa nu respecte Independenta Nationala a R.Moldova, care presupune dreptul Statului R.Moldova si ai cetatenilior sai singur de a-si autodefini numele limbii oficiale constitutionale , numele natiunii, poporului, identitatii, cetateniei, etniei, culturii si istoriei sale nationale. Atacurile asupra limbii moldovenesti a R. Moldova si impunerea de la sine voluntarist a numelui de "romani" tuturor cetatenilor R.Moldova este un act nedemocratic, opus standardelor europene in materie de nediscriminare si respect fata de diversitatea lingvistica, menit sa justifice cumva pretentiile teritoriale de proprietate fata de R.Moldova. Reinterand necesitatea retrocedarii averilor confiscate de regimul comunist fata de cetatenii Romaniei, se uita ca aceste averi au fost trecute in propietatea functionarilor romani si a bisericii Romaniei pe teritoriul Republicii Democratice Moldovenesti ocupat ilegal de o armata straina si tinut aproape 22 de ani in regim de stare exceptionala de ocupatie prin ore de comendant, anularea alegerilor si libertatilor democaratice, interzicerea adunarilor, protestelor, introducerea pedepsei fizice corporale in loc de judecata, prezenta unei administratii straine de ocupatie.

  • ion 15.01.2013

    Nerecunoașterea hotarului de pe Prut si refuzul de a semna Tratatul de baza si cel de frontiera cu R.Moldova sunt gesturi NEPRIETENESTI din partea presedintelui Basescu. Iar reanimarea "proiectului" unei noi "uniri" pentru o noua "Romanie Mare" din contul teritoriului statului partener al UE - R.Moldova denota nihilismul juridic fata de legislatia internationala si standardele europene, pe care Romania s-a obligat sa le respecte. La baza propunerilor de "unire" stau interesele egoiste expansioniste, ideiile discriminatorii din dictaturile nationaliste din trecut conform carora numai limba romana trebuie sa aiba drepturi exclusive de dominatie in ramificatia estica a familiei de limbi romanice, restul (aromana, istroromana, vlaha, moldoveneasca etc.) trerbuie sa capituleze, sa se lase comasate, asimilate de limba oficiala a Romaniei si sa dispara din lume si din istorie, la fel si identitatea comunitatilor de aromani, istroromani, vlahi, moldoveni trebui sa accepte numele de "romani de pretutindeni" ai Romaniei. Se ignora in totalitate Carta Europeana a Limbuilor Regionale si Minoritare care atesta aceste limbi regionale, inclusiv moldoveneasca ca limba regionala in Ucraina si limba oficiala constitutionala a Statului R.Moldova. Aromanii, istroromanii, vlahii, moldovenii poarta aceste nume de identitate si de limba de circa jumatate de mileniu, pe cand limba si identitatea romana a aparut oficial cu acest nume la declararea Independentei Romaniei in 1878. A considera ca nuai romanii sunt oameni si numai numele limbii si identitatii lor are dreptul la viata, iar restul trebuie sa dispara - neindoielnic e o idee din arsenalul pan-romanismului neofascist si e straniu ca si dupa 6 ani de la aderare ea este promovata de inalti demnitari si de institutii ale Romaniei.

  • ion 15.01.2013

    La fel de discriminatorie e si ideea ca numai romanii au dreptul de a fi reprezentați politic, diplomatic, cultural, stiintific, artistic, sportiv etc. pe arena internațională prin propriul stat, pe cand moldovenii ex-basarabeni si ex-sovieteci, desi singuri si-au cucerit independenta - sunt datori si dupa 22 de ani de Stat Independent sa cedeze SFANTA LIBERTATE, sa renunte benevol la ENORMELE avantaje de a participa DIRECT in organizmele internationale, la forumuri, olimpiade, campionate, Eurovision etc., sa renunte la legaturile directe cu tarile lumii, cu organizatiile financiare mondiale etc., sa se lipseasca de ambasade, de presedentie, parlament, guvern, curtea suprema de justitie, armata, politie proprie etc. si sa accepte statutul umilitor de judete uitate, discriminate si dependente sub calcaiul elitei de pe Dambovita, Chisinau urmand sa devina din capitala de stat - centru provincial de judet. Prin ce se deosebeste aceasta "unire" de o OCUPATIE a unui stat de catre un alt stat, insasi "propunere" reprezentand un gest ofensator, dusmanos, neconstitutional, antistatala si antidemocratic. Cu asa "propneri" intentioneaza sa vina Basescu la Chisinau?

Sus