Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.03.2021

Secretar de stat, Iuliana Drăgălin: „Participarea la Expo Dubai 2020 reprezintă o oportunitate de poziționare pe plan global”

Secretar de stat, Iuliana Drăgălin: „Participarea la Expo Dubai 2020 reprezintă o oportunitate de poziționare pe plan global”

Condițiile de participare a Republicii Moldova la Expo Dubai 2020, bugetul aprobat, oportunitățile economice și perspectivele de dezvoltare ca urmare a participării țării noastre la expoziție – au fost unele dintre subiectele abordate de Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, în cadrul unei sesiuni live.

„Pentru Republica Moldova, participarea la Expo Dubai 2020 reprezintă o oportunitate de poziționare pe plan global, de promovare a valorilor culturale. Evenimentul servește inclusiv drept un hub de comunicare pentru intensificarea schimburilor comercial-economice, culturale, științifice, tehnologice, pentru intensificarea fluxului investițional, precum și posibilitatea de a prezenta atât potențialul național în sectoare precum agricultură, industrie, textile, automotive, viticultură, tehnologii informaționale, cât și o sursă de inspirație și transfer tehnologic pentru proiectele naționale în domeniile resurselor regenerabile și procesării alimentare”, a declarat Iuliana Drăgălin în cadrul sesiunii live.

Tematica Expo Dubai 2020 este „Connecting Minds, Creating the Future”, ceea ce presupune realizarea unui schimb de experiențe și istorii de succes între țările participante în diverse domenii, și anume privind dezvoltarea durabilă, oportunitățile și mobilitatea fiecărei țări pentru a crea un viitor promițător și de perspectivă pentru următoarele generații.

Potrivit secretarului de stat, reieșind din spectrul vast al vizitatorilor așteptați în cadrul expoziției, pe parcursul a jumătate de an, Republica Moldova poate fi promovată din trei perspective: ca destinație turistică ce merită a fi descoperită, ca piață de desfacere ce deține o poziționare strategică, fiind o punte între vest și est și ca destinație investițională, atât în servicii, cât și producere, în special ținând cont de numeroasele facilități fiscale destinate investitorilor străini.

În scopul facilitării participării Republicii Moldova la Expo Dubai 2020, dar și pentru a asigura continuitatea în dezvoltarea relațiilor economice bilaterale dintre Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, în luna septembrie 2019, partea emiriană a acordat suport operațional și organizațional nerambursabil în valoare de 1 158 555 USD. De asemenea, conform devizului de cheltuieli aprobat de către Comitetul Organizatoric, cu excepția asistenței acordate de către organizatorii emirieni, la moment, bugetul total planificat și alocat din bugetul de stat constituie 654 580 USD.

Menționăm că Ministerul Economiei și Infrastructurii deține Președinția în cadrul Comitetului Organizatoric instituit în anul 2018, precum și monitorizează procesul de pregătire a participării Republicii Moldova la Expoziția Mondială Expo Dubai 2020. Totodată, Ambasadorul Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite a fost desemnat în calitate de Comisar General al Secțiunii Naționale, iar Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo” S.A. este desemnat în calitate de autoritate națională responsabilă pentru participarea Republicii Moldova la Expoziția Mondială „Expo Dubai 2020”.

Reamintim că din cauza pandemiei de COVID-19,  Expo Dubai 2020 a fost amânat pentru perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii..

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus