Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.03.2021

Cadrul legal cu privire la controlul averii și intereselor personale va fi modificat

Cadrul legal cu privire la controlul averii și intereselor personale va fi modificat

Domeniul legislației naționale care reglementează procedura de declarare a averii și intereselor personale, urmează a fi modificat. Parlamentul a aprobat în prima lectură, proiectul care prevede și redactări la procedura de constatare a încălcărilor regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor.

Documentul a fost elaborat în scopul asigurării calității legii sub aspectul clarității, accesibilității și previzibilității sale. Acesta include stabilirea unui termen de 2 ani de zile din momentul efectuării activității administrative pentru efectuarea controlului în vigoare, iar în caz de constatare a unor nereguli, persoana să poată fi sancționată în interiorul acestui termen (în cazul aleșilor locali, conducătorilor și adjuncților acestora din instituțiile de învățământ publice și din instituțiile medico-sanitare publice). Autorii propun și obligativitatea de a efectua verificări prealabile la executarea controlului averii și intereselor personale.

De asemenea, urmează stabilirea unui termen maxim de efectuare a controlului și anume 3 luni de la inițiere, stabilirea posibilității contestării procesului verbal de inițiere a controlului sau de refuz al inițierii acestuia.

„Proiectul respectiv a fost elaborat întru combaterea lacunelor în legislația care reglementează procedura de declarare a averii și intereselor personale, dar și în vederea asigurării aplicării corecte a acesteia”, a declarat deputatul Igor Vremea, unul dintre autorii documentului.

Inițiativă legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus