Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.03.2021

Guvernul a alocat 60 de milioane de lei pentru procurarea a 330 mii doze de vaccin anti-COVID

Guvernul a alocat 60 de milioane de lei pentru procurarea a 330 mii doze de vaccin anti-COVID

Executivul a alocat 60 de milioane de lei, din Fondul de rezervă al Guvernului, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru procurarea vaccinului anti-COVID-19. Mijloacele financiare vor permite achiziționarea a circa 330 mii doze de vaccin, ceea ce constituie o pătrime din necesarul de 1 386 115 doze.

Decizia de a distribui mijloace din Fondul de rezervă al Guvernului pentru procurarea parţială a necesarului de doze de vaccin anti-COVID a fost aprobată întrucât alocaţiile în bugetul Ministerului Sănătăţii sunt insuficiente pentru scopul dat. „Ieri în cadrul ședinței Biroului Permanent al Parlamentului am făcut un apel către deputați să permită Guvernului derogarea de la Legea privind achizițiile publice, în așa fel încât să putem ieși la negocieri directe cu producătorii, în ideea economisirii timpului. Dacă să mergem pe buchia Legii privind achizițiile publice, ar urma să pierdem cel puțin o lună pentru formalitățile specifice tenderilor anunțate pentru achiziții din fondurile publice, în speranța că negocierile directe cu producătorii vor permite identificarea loturilor disponibile pentru achiziție”, a precizat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.

În Republica Moldova se atestă tendinţe de agravare a procesului epidemic a infecţiei cu COVID-19, prin creşterea ratei contagiozităţii, creşterea numărului de teritorii clasificate în cod roşu de alertă, creşterea formelor grave, creşterea numărului de decese și creşterea numărului de forme asimptomatice. Astfel, pentru a diminua răspândirea infecției asupra populaţiei, pe lângă respectarea măsurilor de profilaxie, este imperativă asigurarea imunizării populaţiei cu vaccin împotriva COVID-19.

Conform estimărilor efectuate de către Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, pentru atingerea ţintei de 70% populaţie vaccinată sunt necesare 4 851 403 doze. Luând în consideraţie, că 1 386 115 doze (pentru 20% populaţie) vor fi obţinute gratuit prin intermediul platformei COVAX, 2 079 173 doze (pentru 30% populaţie) vor fi necesare de procurat la preţ preferențial, restul 1 386 115 doze (pentru 20% populaţie) necesită a fi procurate la modul direct, de la producător.

Menționăm că la 4 martie, Republica Moldova a recepționat 14 400 doze de vaccin AstraZeneca livrate în cadrul mecanismului COVAX, iar anterior a recepționat alte 21 600 doze de vaccin AstraZeneca, ca ajutor umanitar din România, ceea ce a permis demararea procesului de vaccinare în țară. Până în prezent, 8 116 de cadre medicale au fost vaccinate, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus