Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.03.2021

PDM invită la dialog și propune un plan de măsuri pentru depășirea crizei. Pavel Filip: Prioritatea zero este organizarea unui proces eficient de vaccinare a 70% din populație

PDM invită la dialog și propune un plan de măsuri pentru depășirea crizei. Pavel Filip: Prioritatea zero este organizarea unui proces eficient de vaccinare a 70% din populație

Biroul Executiv al PDM s-a întrunit astăzi în ședință, la care au fost discutate informațiile prezentate de prim-ministrul în exercițiu Aureliu Ciocoi în cadrul Biroului Permanent al Parlamentului, fiind făcute concluzii și propuneri concrete. Acestea au fost expuse de președintele PDM, Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă.

S-a constat că situația în țară este foarte proastă, numărul de noi cazuri de COVID crește de la o zi la alta, la fel ca și numărul celor care pleacă din viață din cauza acestui virus. În fiecare oră moare câte un om. Până acum am pierdut peste 4000 de oameni în lupta cu acest virus. Între timp, PAS și PSRM nu pot decide cine totuși e responsabil de situația din țară.

„O țară întreagă este ostatica unui ping-pong de declarații între 2 actori. O zi ascultăm ce a spus Maia Sandu într-un spot video filmat la președinție, altă zi ascultăm ce a spus Dodon în emisiunea lui filmată deja la sediului PSRM. Până când? Ce trebuie să se întâmple ca să ne apucăm de treabă? Câți oameni trebuie să mai moară răpuși de COVID? Când ieșim din această criză și care e soluția?”, a declarat Pavel Filip.

Pentru a depăși această criză, PDM vine cu un set de măsuri pe termen scurt, care trebuie realizate în următoarele câteva luni, astfel încât oamenii și țara să supraviețuiască. Acest plan conține 4 puncte: pandemia, grija față de oameni, asistența externă și sustenabilitatea bugetului, organizarea anticipatelor.

1. Pandemia COVID. Cel mai important lucru este gestionarea eficientă a acestei crize pandemice și evident că ieșirea din această criză va fi doar atunci când vom asigura vaccinarea a 70% din populație. „Prioritatea zero este organizarea unui proces eficient de vaccinare. În acest scop, trebuie de identificat voluntari, implicate spitalele private, implicați militarii pentru a organiza spitale de campanie, de solicitat ajutor și asistență de la alte țări care au reușit. Dar asta trebuie să fie cel mai important lucru acum, nu există altă problemă mai mare. Drumuri, justiție, corupție, mediu, toate cad pe planul doi. Cea mai importantă e sănătatea oamenilor noștri”, a subliniat Pavel Filip.

2. Grija față de oameni. Inflația mică din anul trecut nu va permite indexarea pensiilor. Există un proiect de acordare a unui ajutor de Paști de 1000 de lei, după modelul ajutoarelor de sărbători lansate de PDM. Propunem să venim cu acest ajutor unic de 1000 de lei încă o dată, de la 1 iulie. Să oferim o îndemnizație de reabilitare celor care au fost infectați cu COVID. Să oferim asistență concretă mediului de afaceri ca să treacă peste această criză.

3. Asistența externă și sustenabilitate bugetului.

·         Acordul cu FMI. E vorba de 558 mln $ pentru o perioadă de 3 ani, bani de care țara noastră are nevoie urgentă.

·         Acordul cu România. Moldova riscă să piardă 60 de milioane de euro din grantul de 100 milioane de euro acordată de România prin acordul semnat în 2010. Și asta dacă Guvernul nu va semna până în luna aprilie, protocolul adițional necesar.

·         Asistența UE. 100 mln euro. PDM va insista pe îndeplinirea tuturor condițiilor pentru a obține acești bani, mai avem timp până în august, pentru că acest ajutor expiră în septembrie.

4. Pregătirea pentru anticipate. Evaluarea și modificarea sistemului electoral, ajustarea la necesitățile sistemului electoral, asigurarea votului timp de 2 zile.

Liderul democrat a precizat că toate cele 4 puncte din planul prezentat care necesită rezolvare urgentă pot fi realizate doar cu un guvern funcțional. De aceea, PDM invită partidele politice autentice din Parlament la dialog. „Ne întâlnim, dacă găsim numitor comun, dacă toți împărtășesc acest plan, care poate fi îmbunătățit, elaborăm o foaie de parcurs, care, în linii mari, ar însemna:

Votarea unui guvern funcțional, cu mandat clar, limitat

În termen de o lună, guvernul să vină în parlament cu toate proiectele indicate în acest plan/rectificările necesare

După realizarea acestui plan, adică peste o lună, conform unei înțelegeri între aceste partide, parlamentul nu se mai întrunește în ședință timp de 3 luni

Urmează dizolvarea constituțională a parlamentului

Organizarea alegerilor parlamentare anticipate

În toată această perioadă vom avea un guvern funcțional și procesul de vaccinare – bine pus la punct”, a conchis președintele PDM.

Fracțiunea parlamentară PDM

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus