Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.03.2021

Ministerul Finanțelor a co-prezidat a 6-a Reuniune a Subcomitetului RM – UE pentru cooperare economică și în alte sectoare

Ministerul Finanțelor a co-prezidat a 6-a Reuniune a Subcomitetului RM – UE pentru cooperare economică și în alte sectoare

Potrivit Ministerul Finanțelor, a avut loc cea de-a 6-a Reuniune a Subcomitetului Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru cooperare economică și în alte sectoare – Cluster I ,,Dialog economic, managementul finanțelor publice, statistică, servicii financiare, clauze de control și anti-fraudă”. Discuțiile abordate în cadrul reuniunii au vizat situația macroeconomică, reforma managementului finanțelor publice, progresul reformelor în sectorul financiar, asistența externă, ș.a.

De asemenea, participanții au făcut un schimb de opinii privind impactul pandemiei COVID-19 asupra situației economice și sociale și măsurile adoptate pentru a diminua impactul acesteia.

În debutul evenimentului, Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, dna Tatiana Ivanicichina a salutat prezența oficialilor europeni la reuniune, menționând importanța acestui eveniment pentru Republica Moldova, chiar dacă situația pandemică nu a permis întâlnirea cu prezența fizică la Bruxelles.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, dl Dorel Noroc a exprimat recunoștință Uniunii Europene pentru suport și asistență în perioada dificilă prin care a trecut Republica Moldova legată de situația pandemică COVID-19 pe parcursul anului 2020.

La rândul său, Secretarul de Stat al Ministerului Finanțelor, dna Gabriela Cuneva a mulțumit oficialilor europeni și a prezentat informații privitor la structura reformelor de progres a Achizițiilor Publice în Republica Moldova.

Copreședintele Subcomitetului pentru cooperare economică şi în alte sectoare din partea Uniunii Europene, dna Annika ERIKSGAARD MELANDER a menționat importanța acestei întruniri și a vorbit despre sprijinul acordat Republicii Moldova exprimat în diferite modalități, în special asistența macrofinanciară (Omnibus) în sumă de 100 mln. euro (dintre care a fost debursată prima tranșă de 50 mln. euro) și programul de suport bugetar privind Contractul de reziliență COVID-19 semnat recent de ambele părți în valoare de 15 mln. euro, din partea Uniunii Europene pentru a face față situației pandemice.

La eveniment au participat reprezentanții Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Băncii Naționale a Moldovei, Cancelariei de Stat, Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Centrului Național Anticorupție, Curții de Conturi, Biroului Național de Statistică, Agenției Proprietății Publice, Agenției Servicii Publice,

Procuraturii Anticorupție, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, precum și oficiali europeni, reprezentanții Direcției Generale Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene, Direcției Generale Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital, Oficiului European de Luptă Antifraudă, Oficiului de Statistică al Uniunii Europene, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și consilieri de nivel înalt ai Uniunii Europene în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus