Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2021-03-09/activitatea-speciala-de-investiga-ii-in-aten-ia-membrilor-comisiei-securitate-na-ionala-aparare-i-or-65567.html
Data: Mar 9, 2021 (21:25)

Activitatea specială de investigații, în atenția membrilor Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică

Activitatea specială de investigații desfășurată pe parcursul anului 2020, precum și obiectivele stabilite pentru anul curent au constituit subiectele principale discutate, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

În debutul ședinței, președintele comisiei, Serghei Sîrbu a menționat că obiectivul principal al audierilor este de a contribui prin intermediul pârghiilor de control parlamentar, aflate în competența Comisiei, la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei în cadrul aplicării măsurilor speciale de investigații.

Membrii comisiei au audiat rapoartele reprezentanților Procuraturii Generale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Informații și Securitate, Serviciului Protecție și  Pază de Stat, Centrului Național Anticorupție, Ministerului Apărării, Serviciul Vamal, Ministerului Justiției și Administrației Naționale a Penitenciarelor și s-au documentat cu cele mai importante sarcini și modul cum acestea au fost îndeplinite, dar și cu provocările instituțiilor în activitatea specială de investigații.

Conform informației prezentate, pe parcursul anului precedent s-a constatat o anumită descreștere a numărului măsurilor speciale de investigații autorizate. De asemenea, au fost identificate o serie de probleme, cum ar fi: lipsa și fluctuația ofițerilor de investigații profesioniști, conlucrarea defectuoasă între instituțiile de drept, dotarea tehnico-materială insuficientă, legislația imperfectă.

La final, în urma discuțiilor pe marginea informației audiate și în contextul problemelor abordate și propunerilor expuse, comisia parlamentară a decis să formuleze unele concluzii și recomandări, inclusiv îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniu.

Audierile de astăzi s-au desfășurat în temeiul articolului 27 din Regulamentul Parlamentului, în vederea exercitării controlului parlamentar și sunt incluse în planul de activitate pentru anul curent al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.