Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2021-02-25/deputatul-pas-dumitru-alaiba-a-sesizat-curtea-constitu-ionala-privind-secretul-fiscal-65486.html
Data: Feb 25, 2021 (21:06)

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a sesizat Curtea Constituțională privind „Secretul Fiscal”

În Republica Moldova nu poți afla câte impozite plătește o Întreprindere de Stat  sau lista companiilor care beneficiază de rambursarea TVA din buget. De asemenea, nu ai acces la informația de bază despre companiile care câștigă licitații de la stat și asta, conform legii, se motivează că ar fi secret fiscal.

În acest sens, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a sesizat Curtea Constituțională, prin care cere verificarea constituționalității art. 129, pct. 19 din Codul Fiscal privind conceptul „secret fiscal”: „Sub acoperirea unor legi strâmbe, statul ține în secret prea multă informație de interes public”.

Mai mult, deputatul a prezentat și un exemplu în care a solicitat de la Serviciul Fiscal o informație simplă – cuantumul impozitelor achitate de cetățeanul Alexandru Dodon și de către firmele în care acesta este fondator sau co-fondator între 2017-2021.

„Răspunsul Serviciului Fiscal a fost previzibil. Informația nu poate fi prezentată pentru că aceasta constituie secret fiscal. Răspunsul FISC-ului este corect, dar nu este corect față de cetățeni. Asemenea răspunsuri primesc jurnaliștii, societatea civilă sau simplii cetățeni atunci când încearcă să obțină informația la care au tot dreptul”, a punctat Dumitru Alaiba.

La final, legiuitorul a făcut un apel către mass-media și ONG-urile din Republica Moldova să transmiteți pe adresa dumitru.alaiba@parlament.md informații în cazul în care v-ați ciocnit cu situații  în care vi s-a refuzat accesul la informație cu invocarea secretului fiscal.

„Împreună vom colecta cât mai multe cazuri concrete pentru a arăta abuzul sistematic pe acest subiect. Informația din instituțiile publice este un bun public și aparține tuturor nouă, iar îngrădirea nejustificată a accesului la acest bun este o gravă încălcare a drepturilor noastre constituționale”, a conchis Dumitru Alaiba.