Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.02.2021

Comisia parlamentară drepturile omului și relații interetnice a audiat raportul de activitate al ANP

Comisia parlamentară drepturile omului și relații interetnice a audiat raportul de activitate al ANP

Comisia drepturile omului și relații interetnice a desfășurat, astăzi o ședință de lucru cu participarea directorului Administrației Naționale a Penitenciarelor și a altor reprezentanți ai ANP, în cadrul căreia s-au discutat subiectele de importanță majoră a sistemului penitenciar.

Potrivit membrilor Comisiei, au fost recepționate sistematic, petiții din partea condamnaților. Astfel că, din numărul total de petiții, parvenite în Comisie în anul 2020, 64 de plângeri au fost expediate de către deținuți. Majoritatea petiționarilor invocă condițiile inumane de detenție, asistență medicală insuficientă, alimentația sub limita acceptabilă, suprapopularea celulelor, starea deplorabilă a acestora, etc.

La fel, în petițiile menționate, mai mulți condamnați au subliniat că fie urmează să declare greva foamei, fie deja au declarat-o, din motivul încălcării drepturilor și libertăților lor fundamentale.

Totodată, reprezentanții ANP au prezentat informația cu referire la ultimele evoluții privind respectarea drepturilor omului în sistemul penitenciar și dificultățile cu care se confruntă sistemul, în particular, reieșind din situația pandemică provocată de virusul COVID-19.

În conformitate cu Planul de acțiuni al Comisiei pe anul 2021, Comisia drepturile omului și relații interetnice va continua să monitorizeze situația din sistemul penitenciar, inclusiv va efectua vizite inopinate în Instituțiile Penitenciare din țară, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus