Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.02.2021

Reacţia ANRE la ultimele evoluții ale prețurilor la produsele petroliere

Reacţia ANRE la ultimele evoluții ale prețurilor la produsele petroliere

În legătură cu ultimele evoluții ale prețurilor la produsele petroliere și pentru evitarea unor speculații sau interpretări nefundamentate,  ANRE vine cu următoarele precizări:

Drept urmare a modificărilor operate în noiembrie 2018 la Legea cu privire la produsele petroliere, Parlamentul a anulat mecanismul de plafonare a prețurilor și a revenit la modalitatea de plafonare a rentabilității activității de comercializate pe piața internă a produselor petroliere.

Astfel, conform deciziei ANRE,rata maximă de rentabilitate pentru activitatea anuală de comercializare a produselor petroliere este de 10% din consumurile şi cheltuielile anuale aferente acestei activități, cu excepția cheltuitelor “care nu se referă la activitatea de import și/sau comercializare a produselor petroliere”.

ANRE efectuează controale ale titularilor de licență care activează pe piața produselor petroliere și monitorizează strict respectarea de către vânzătorii cu amănuntul a Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele date, care se bazează pe standardele naționale de contabilitate aplicabile.

În felul acesta, legislația actuală în vigoare limitează capacitatea ANRE de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

Totodată, ANRE analizează dinamica comparativă a evoluțiilor în domeniul respectiv atât pe piața internă, cât și cea regională. O analiză de sinteză a pieței produselor petroliere din Republica Moldovase anexează.

Urmare a analizelor continue efectuate, se observă o dinamică ascendentă a prețurilor la petrol și produsele petroliere pe plan mondial,care ar putea afecta în continuare prețurile de comercializare a produselor date pe piața internă.

În situația specifică creată, metoda de plafonare a prețurilor la produsele petroliere conform cotațiilor Platts, ar reprezenta un instrument transparent de corelare exactă a prețurilor la panourile stațiilor de alimentare cu evoluțiile înregistrate la bursele internaționale, asigurând o predictibilitate a fluctuației prețurilor.

PIAȚA PRODUSELOR PETROLIERE DIN MOLDOVA: ANALIZA REGLEMENTĂRILOR DE STABILIRE A PREȚURILOR DE COMERCIALIZARE CU AMĂNUNTUL.

Propunerile ANRE la proiectul de modificare a Legii 461.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus