Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2021-02-18/pre-edintele-maia-sandu-ia-retras-lui-vlad-plahotniuc-ordinul-republicii-65427.html
Data: Feb 18, 2021 (20:06)

Președintele Maia Sandu i-a retras lui Vlad Plahotniuc „Ordinul Republicii”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a retras astăzi lui Vlad Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii”.

„O persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat. Această distincție a fost acordată cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume, a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincţii de stat ale Republicii Moldova şi de înmânare a lor”, și-a argumentat șefa statului decizia.

Potrivit Președintei Maia Sandu, propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale. „Legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face propuneri cu privire la decorarea cu distincții de stat”, a menționat doamna Maia Sandu.

„Ordinul Republicii” i-a fost conferit lui Vladimir Plahotniuc pe data de 23 iulie 2014, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.