Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2021-02-17/cadrul-legal-referitor-la-controlul-averii-i-intereselor-personale-ar-putea-fi-modificat-65417.html
Data: Feb 17, 2021 (21:14)

Cadrul legal referitor la controlul averii și intereselor personale ar putea fi modificat

Domeniul legislației naționale care reglementează procedura de declarare a averii și intereselor personale, precum și procedura de constatare a încălcărilor regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor, urmează a fi modificat. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul unui proiect de modificare a Legii în acest sens.  

Documentul a fost elaborat în scopul asigurării calității legii sub aspectul clarității, accesibilității și previzibilității sale. Acesta include stabilirea unui termen de 2 ani de zile din momentul efectuării activității administrative pentru efectuarea controlului în vigoare, iar în caz de constatare a unor nereguli, persoana să poată fi sancționată în interiorul acestui termen (în cazul aleșilor locali, conducătorilor și adjuncților acestora din instituțiile de învățământ publice și din instituțiile medico-sanitare publice). Autorii propun și obligativitatea de a efectua verificări prealabile la executarea controlului averii și intereselor personale.

De asemenea, urmează stabilirea unui termen maxim de efectuare a controlului și anume 3 luni de la inițiere, stabilirea posibilității contestării procesului verbal de inițiere a controlului sau de refuz al inițierii acestuia.

Potrivit autorilor, proiectul respectiv a fost elaborat întru combaterea lacunelor în legislația care reglementează procedura de declarare a averii și intereselor personale, dar și în vederea asigurării aplicării corecte a acesteia.

Inițiativă legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova.

Proiectul urmează a fi dezbătut în ședința plenarăanunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.