Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.02.2021

Cadrul legal referitor la controlul averii și intereselor personale ar putea fi modificat

Cadrul legal referitor la controlul averii și intereselor personale ar putea fi modificat

Domeniul legislației naționale care reglementează procedura de declarare a averii și intereselor personale, precum și procedura de constatare a încălcărilor regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor, urmează a fi modificat. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul unui proiect de modificare a Legii în acest sens.  

Documentul a fost elaborat în scopul asigurării calității legii sub aspectul clarității, accesibilității și previzibilității sale. Acesta include stabilirea unui termen de 2 ani de zile din momentul efectuării activității administrative pentru efectuarea controlului în vigoare, iar în caz de constatare a unor nereguli, persoana să poată fi sancționată în interiorul acestui termen (în cazul aleșilor locali, conducătorilor și adjuncților acestora din instituțiile de învățământ publice și din instituțiile medico-sanitare publice). Autorii propun și obligativitatea de a efectua verificări prealabile la executarea controlului averii și intereselor personale.

De asemenea, urmează stabilirea unui termen maxim de efectuare a controlului și anume 3 luni de la inițiere, stabilirea posibilității contestării procesului verbal de inițiere a controlului sau de refuz al inițierii acestuia.

Potrivit autorilor, proiectul respectiv a fost elaborat întru combaterea lacunelor în legislația care reglementează procedura de declarare a averii și intereselor personale, dar și în vederea asigurării aplicării corecte a acesteia.

Inițiativă legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova.

Proiectul urmează a fi dezbătut în ședința plenarăanunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus