Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.02.2021

Parlamentul a votat crearea Comisiei pentru infrastructura esențială, în componența Guvernului

Parlamentul a votat crearea Comisiei pentru infrastructura esențială, în componența Guvernului

Deputații au aprobat, astăzi, în prima lectură proiectul de Lege privind protejarea obiectelor de infrastructură esențiale pentru asigurarea securității naționale și a ordinii publice. Acesta prevede înființarea Comisiei pentru infrastructura esențială, ca organism subordonat guvernului, având funcții de evaluare, constatare, coordonare și monitorizare a evenimentelor care se întâmplă pe domeniul infrastructurilor esențiale.

Comisia va susține coordonarea acțiunilor întreprinse de alte autorități naționale și agenții de reglementare pe domeniul lor de competență și infrastructuri corespunzătoare, informând Guvernul asupra riscurilor posibile pe aceste sectoare, măsuri și alerte.

Comisia va monitoriza dacă achizițiile/tranzacțiile unor obiective de infrastructură nu perturbă îndeplinirea unor funcții și necesități vitale ale populației, iar acțiunile monitorizate nu reprezintă rezultatul unor acțiuni ostile.

În calitatea sa de organism specializat pentru infrastructura esențială, Comisia va evalua datele entităților care intenționează să achiziționeze pachetele de control, să încheie contracte ori să greveze bunuri, elemente ori sisteme de infrastructură esențială, stabilind criteriile de pericol, netransparență ori de risc ale acestor entități în vederea grevării ori înstrăinării unor proprietăți publice, indiferent de forma acestor acțiuni.

Proiectul de lege a fost înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către deputatul Fracțiunii ACUM PLATFORMA DA, Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice.

Potrivit autorului,  Legea cu privire la infrastructura esențială pune începuturile unei abordări sistemice în ceea ce privește identificarea și încadrarea infrastructurilor statului într-o politică coerentă a securității naționale.

”Interoperabilitatea unor infrastructuri esențiale cu indicatori și standarde de referință ale Uniunii Europene are scopul de a forma capacități de prevenire a unor potențiale crize și pericolele pe domeniul infrastructurilor naționale”, se arată în nota informativă la proiect, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus