Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.02.2021

Legislativul a decis: o comisie parlamentară specială va analiza situația economico-financiară de la „Calea Ferată a Moldovei”

Legislativul a decis: o comisie parlamentară specială va analiza situația economico-financiară de la „Calea Ferată a Moldovei”

Plenul Parlamentului a aprobat crearea Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020.

Hotărârea cu privire la constituirea Comisiei a fost adoptată, în cadrul ședinței plenare de astăzi. În termen de până la 60 de zile, Comisia de anchetă va prezenta Parlamentului raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei.

Comisia va fi constituită din 10 membri: Oleg Lipskii (președintele comisiei), Nicolae Pascaru, Alexandru Jolnaci din partea fracțiunii PSRM; Angel Agache – din partea Grupului parlamentar PRO MOLDOVA (vicepreședinte al comisiei); Corneliu Padnevici – din partea Platformei ”Pentru Moldova” (secretar al Comisiei);  Petru Frunze și Radu Marian – din partea fracțiunii PAS, Blocul ACUM;  Ion Leucă din partea fracțiunii PDM; Igor Himici – din partea fracțiunii Partidului Șor; Alexandru Slusari – din partea fracțiunii ACUM PLATFORMA DA.   

Drept temei pentru crearea comisiei a servit situația financiară critică la Î.S. „Calea Ferată din Moldova”.

Către finele anului 2020, datoria creditoare a întreprinderii constituia 459,4 milioane de lei. Restanțele salariale (parțial, pentru luna octombrie și luna noiembrie a anului 2020) constituiau 35,5 milioane de lei, datoriile pentru contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale și medicale – 26,9 milioane de lei, iar la buget – 5,5 milioane de lei.

De asemenea, se atestă deficitul de mijloace circulante ca urmare a formării datoriilor debitoare, care la situația din 30 decembrie 2020 constituiau 275,4 milioane de lei.

Vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Petru Burduja, a subliniat că, în cadrul audierilor publice pe platforma comisiei ale fondatorului și administrației ”CFM” a fost atrasă atenția asupra necesității identificării cât mai rapide, în mod prioritar, a soluției pentru problema datoriilor salariale față de angajați.

De asemenea, a fost accentuată inadmisibilitatea sistării circulației interurbane pe calea ferată.

Totodată, deputatul a subliniat importanța păstrării locurilor de muncă în cadrul întreprinderii, ”Calea Ferată a Moldovei” având o importanță strategică din punct de vedere social-economic.    

Inițiativa de a crea Comisia specială privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020 a fost lansată de un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM/ anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republici Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus