Trimite e-mail | Printeaza
Social
03.02.2021

Unele dispozitive medicale ar putea fi compensate de către stat

Unele dispozitive medicale ar putea fi compensate de către stat

Pacienții ar putea beneficia de teste/lanțete pentru determinarea glicemiei, de exoproteze mamare și pungi colectoare pentru stome, compensate din fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală. Comisia protecție socială, sănătate și familie a examinat în ședința de astăzi, modificări ale legislației pentru reglementarea compensării dispozitivelor medicale.

Noile reglementări prevăd că  asigurarea compensării dispozitivelor medicale din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală se va realiza în modul aprobat de Guvern, prin care se vor stabili mecanismele de compensare, inclusiv de declarare și determinare a celui mai avantajos preț în raport cu furnizorii, de selectare a tipului de dispozitive medicale pentru compensare și de distribuire a dispozitivelor medicale compensate.

Totodată, proiectul presupune că la comercializarea dispozitivelor medicale compensate în condiții de ambulator, adaosul comercial aplicat va fi de până la 15% la preţul de achiziţie declarat de către furnizorul de dispozitive medicale. Dintre acestea – până la 5% – pentru agenţii economici care produc, importă şi/sau distribuie cu ridicata dispozitive medicale compensate atât de import, cât şi autohtone, cumulativ, pe întregul segment de distribuţie angro, până la livrarea în reţeaua cu amănuntul și  până la 10% – pentru prestatorii de servicii farmaceutice.

La fel, proiectul prevede că Guvernul, în termen de 6 luni de la data publicării modificărilor în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, va aduce actele sale normative în concordanță cu noile modificări. Acesta urmează a fi dezbătut și aprobat în plenul Parlamentului, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus