Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.02.2021

La Chișinău a fost lansat un proiect ce va ajuta companiile moldovenești din sectorul agro-alimentar să acceseze noi piețe de desfacere

La Chișinău a fost lansat un proiect ce va ajuta companiile moldovenești din sectorul agro-alimentar să acceseze noi piețe de desfacere

Circa  50 de întreprinderi mici și mijlocii, gospodării țărănești active în sectorul produselor agro-alimentare cu valoare adăugată înaltă din țara noastră,  vor beneficia de suportul USAID pentru a-și îmbunătăți capacitățile antreprenoriale în conformitate cu cerințele importatorilor UE și a-și exporta produsele. În acest sens, astăzi, la Chișinău, a fost lansat un proiect cu susținerea financiară a programului Agricultură Performantă în Moldova (APM), ce își propune să sporească capacitățile de export ale companiilor moldovenești prin accesarea a noi piețe de desfacere.   

Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc on-line și a reunit oficiali ai Misiunii USAID în Moldova, Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI RM), Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), autorități publice centrale, agenți economici și reprezentanți ai asociațiilor de profil.

În cadrul evenimentului, directorul Misiunii USAID Moldova, Scott Hocklander a subliniat că: ”Pentru a putea concura pe deplin cu competitorii săi, întreprinderile din Republica Moldova trebuie să obțină o calitate mai înaltă a produselor și serviciilor livrate, iar Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) se angajează să contribuie la consolidarea acestei tendințe, USAID rămânând a fi un partener de încredere pentru companiile moldovenești. Anul 2020 a fost caracterizat de provocări majore: pandemia și condițiile climaterice nefavorabile, ce au avut un impact negativ asupra calității și volumelor de produse agricole. În pofida acestora, producătorii  moldoveni au continuat să se dezvolte pe piețele cu valoare înaltă.  Anul trecut a fost înregistrată o creștere cu 13% a exportului de prune în Uniunea Europeană, ce constituie circa 50% al exportului de prune din Republica Moldova. Totodată, Republica Moldova devine tot mai recunoscută în Uniunea Europeană ca fiind o țară cu produse de calitate înaltă. Avem siguranța că acest program de instruire va contribui la consolidarea abilităților unor noi exportatori agricoli”.

Drept răspuns, ministrul Ion Perju a mulțumit Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), pentru sprijinul financiar al proiectului, acordat prin prisma Programului ”Agricultura Performantă în Moldova”.

„Dezvoltarea capacităților de export a produselor agroalimentare constituie o prioritate majoră pe agenda Guvernului, reflectată complex în diverse documente de politici strategice. Au fost întreprinse un șir de acțiuni pentru a exclude barierele tarifare şi netarifare, prin semnarea unui șir de Acorduri bilaterale/comunitare, scutirea de taxe vamale, excluderea cotelor și acordarea unui statut special țării noastre, menite să sporească posibilitățile de export a producătorilor autohtoni, facilitând accesul mărfurilor pe piețele internaționale. De asemenea, au fost înregistrate evoluții pe segmentul diminuării barierelor tehnice și racordării la standardele sanitare și fitosanitare internaționale, prin armonizarea legislației naționale la cea comunitară, dar și aprobarea unui șir de reglementări tehnice și norme sanitar-veterinare conexe. Deși normele și standardele internaționale au fost adoptate în mare parte, totuși punerea în aplicare efectivă a acestora reprezintă un proces complex pentru producătorii agricoli. Proiectul lansat astăzi, este unul extrem de actual și binevenit, mai ales pentru personalul implicat în activități de marketing și export a produselor agroalimentare cu valoare adăugată înaltă”, a menționat ministrul Ion Perju.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju și-a exprimat convingerea că proiectul este o oportunitate pentru participanți de a-și promova produsele pe piețele externe prin intermediul Rețelei Europene a Întreprinderilor, dar și de a-și spori calificările manageriale.

În cadrul proiectului vor fi organizate o consecutivitate de cursuri și activități practice de instruire, dar și activități integrate cu alte programe ale CCI RM și partenerilor săi din țară și de peste hotare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus