Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.02.2021

Municipalitatea nu va admite edificarea unui complex de clădiri în preajma Circului

Municipalitatea nu va admite edificarea unui complex de clădiri în preajma Circului

Primarul general, Ion Ceban, se declară împotriva edificării unui complex de blocuri de locuințe în preajma clădirii Circului din Chișinău, după decizia luată vineri, de Consiliul Național al Monumentelor Istorice, de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Subiectul a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative săptămânale.

„Nu voi admite realizarea acestui proiect într-o zonă de protecție a monumentelor de arhitectură națională, așa cum a decis Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Primăria Chişinău nu are nici o treabă cu acest Consiliu și cu această decizie. Eu sunt pentru dezvoltarea orașului și a noilor zone. Și aici mă refer la elaborarea PUZ-ului pentru continuarea bd. Mircea cel Bătrân, a str. Mesager şi a zonei industriale aferente albiei râului Bâc, în perimetrul podurilor bd. Gr. Vieru - M. Viteazul, Gr. Vieru - Ismail. Haideți să vedem cu consolidăm aceste eforturi. Sunt studii realizate și agreate de comunitatea arhitecților. Dar nu voi admite să se construiască abuziv în curţile blocurilor de locuit sau în spaţiile verzi ale oraşului", a subliniat Ion Ceban.

În context, edilul a precizat că a dispus încetarea raporturilor de serviciu cu Iurie Povar, consilier al Primarului pe domeniul arhitecturii și urbanismului, pentru votul de vineri și pentru conflictul de interese care poate exista între cele 2 structuri: activitatea la Primărie și în cadrul Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Ion Ceban a mai informat că în scurt timp, municipalitatea va lansa o invitaţie pentru discuţii mai largi cu Comunitatea Arhitecţilor şi Urbaniştilor, despre dezvoltarea centrului istoric al oraşului, pentru conservarea patrimoniului naţional, în condițiile când intervenţiile în această zonă trebuie să fie foarte corecte şi bine calculate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus