Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.01.2021

Prim-ministrul interimar: Republica Moldova nu își poate permite un lockdown economic

Prim-ministrul interimar: Republica Moldova nu își poate permite un lockdown economic

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a prezidat astăzi prima ședință a Guvernului în exercițiu. În debutul ședinței, prim-ministrul interimar a dat asigurări că acest Guvern va face tot posibilul ca să asigure continuarea politicilor publice.

„Acest Guvern va face tot posibilul, în condițiile actuale, deloc ușoare,  inclusiv din punct de vedere politic, ca să continuăm lucrurile în albia normalității și în strictă conformitate cu cadrul  juridic, pentru a menține situația sub control până la formarea noului Guvern. Evident că un Guvern interimar nu poate face miracole, dar poate oferi siguranța necesară că lucrurile nu vor degrada în fața crizelor cu care ne confruntăm. Vă îndemn să evităm politica la maxim și să ne concentrăm exclusiv pe profesionalism. Să fim demni și să ne facem lucrul în mod corect, sincer și deschis, până la învestirea unui nou Guvern”, a precizat Aureliu Ciocoi.

Șeful Guvernului în exercițiu a solicitat informațiile actuale privind situația epidemiologică în sistemul de sănătate și în sistemul educațional, potrivit unui comunicat difuzat de executiv.

Secretarul de stat al Ministerului sănătății, muncii și protecției sociale, Tatiana Zatîc, a raportat că până la 19 ianuarie 2021 au fost înregistrate în total 153.506 cazuri cu infecția Covid-19. Actualmente, sunt 6064 de cazri active. Totodată, în ultimele săptămîni (14.12.2020-17.01.2021) se atestă o scădere a cazurilor noi confirmate. Aceasta se explică prin faptul că s-au adresat mai puține persoane pentru efectuarea testelor în perioada sărbătorilor de iarnă. Cu toate acestea, indicatorii de incidență a infecției Covid-19 în ultimele 14 zile în 24 teritorii administrative se încadrează în criteriile de alertă cu cod roșu. În prezent, Republica Moldova dispune de suficiente teste de laborator, având în stoc 140 mii de teste și MSMPS este în proces de achiziționare a încă 300 mii de teste rapide.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa a menționat că situația epidemiologică este zilnic monitorizată în instituțiile de învățământ. Astfel, se atestă o diminuare a numărului de cazuri Covid-19 între studenți, inclusiv diminuarea numărului de studenți în autoizolare. În perioada 11-15 ianuarie 2021, au fost confirmați pozitiv 5 studenți, 11 cadre didactice și 5 cadre auxiliare, în autoizolare - 5 studenți și 1 cadre didactice.

„Chiar dacă se atestă o scădere semnificativă a cazurilor, acest lucru nu trebuie să ne relaxeze. Cunoaștem cât de perfid este acest virus, astfel nu excludem o eventuală creștere a numărului de cazuri de infectări. Prin urmare, vin cu rugămintea către toți cetățenii Republicii Moldova, către instituțiile medicale, instituțiile de învățământ, structurile private sau publice, să respectăm în continuare măsurile de protecție pentru a nu permite un nou val de infectări. Republica Moldova nu își poate permite un lockdown economic, prin urmare suntem obligați să ne protejăm și să respectăm măsurile epidemiologice pentru a nu permite acestui virus să atingă cifre semnificative de infectări”, a conchis premierul interimar.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus