Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.01.2021

ANRE a avizat suplimentul la contractul de procurare a gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”

ANRE a avizat suplimentul la contractul de procurare a gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”

Astăzi, 15 ianuarie 2021, în cadrul ședinței ordinare în format online, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avizat suplimentul nr. 15 din 31.12.2020 la Contractul nr. 1ГМ-07-11 din 29.12.2006 privind procurarea gazelor naturale semnat de către furnizorul care furnizează gaze naturale în contextul obligațiilor de serviciu public S.A. „Moldovagaz” și S.A.P. „Gazprom”.

Conform Legii cu privire la gazele naturale nr. 108 din 27.05.2016, furnizorii de gaze naturale în contextul obligațiilor de serviciu public, procură gaze naturale la cel mai mic preț, asigurând totodată fiabilitatea furnizării gazelor naturale către consumatorii finali. Acești furnizori sunt obligați să încheie şi să prelungească contractele de procurare a gazelor naturale în termene rezonabile şi să le prezinte spre avizare Agenției cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea contractelor precedente. ANRE a solicitat S.A. „Moldovagaz” să respecte strict prevederile respective și să nu admită depășirea termenelor stabilite de lege.

Potrivit ANRE, valabilitatea contractului a fost prelungită până la 30.09.2021, urmând ca în continuare perioadele de valabilitate a contractelor semnate de S.A. „Moldovagaz” să corespundă „anului gazier” care în conformitate cu prevederile Codului rețelelor de gaze naturale, cuprinde perioada între prima zi gazieră a lunii octombrie a anului curent şi prima zi gazieră a lunii octombrie a anului următor. Totodată, până la sfârșitul lunii septembrie 2021, S.A. „Moldovagaz” urmează să finalizeze procesul de reorganizare internă legat de separarea și certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Moldovatransgaz”, fapt ce va determina organizarea unei noi scheme contractuale cu furnizorul S.A.P. „Gazprom”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus