Trimite e-mail | Printeaza
Social
30.12.2020

De la 1 ianuarie 2021 militarii şi veteranii vor primi alocaţii majorate

De la 1 ianuarie 2021 militarii şi veteranii vor primi alocaţii majorate

Începând cu 1 ianuarie 2021, militarii, beneficiari de pensie pentru vechime în muncă şi  de dizabilitate, care au participat la acţiuni de luptă în timp de pace, au dreptul de a beneficia concomitent de majorare la pensie în mărime de 135 lei şi alocaţie lunară de stat conform prevederilor Legii nr.121-XV din 03.05.2001 cu privire la protecţia socială suplimentară a unor categorii de populaţie, cuantumul căreia pentru categoria respectivă în anul viitor este de 500 lei.

Majorarea la pensie în mărime de 135 lei  s-a acordat de către CNAS din oficiu în baza documentelor anexate la dosarele de pensionare şi este asigurată plata acesteia pentru beneficiarii de pensie, care nu au avut stabilită la mărimea pensiei majorarea respectivă.

Conform cadrului normativ în vigoare, acordarea alocaţiei lunare de stat, în temeiul Legii nr. 121-XV din 03.05.2001 cu privire la protecţia socială suplimentară a unor categorii de populaţie, se efectuează în baza cererii şi a documentelor necesare,  depuse la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu unde urmează să se adreseze militarii, beneficiari de pensie pentru vechime în muncă şi  de dizabilitate, care au participat la acţiuni de luptă în timp de pace şi nu beneficiază de alocaţie lunară de stat.

În cazul beneficiarilor de pensii, ale căror identitate şi calitate se încadrează în condiţiile Legii nr. 245/2008 cu privire la secretul de stat, cererea de acordare a alocaţiei lunare  de stat cu documentele necesare  se depune  la Casa Naţională de Asigurări Sociale.

De menţionat, că de la începutul anului 2021 mai multe categorii de veterani vor primi alocaţii lunare de stat majorate. Printre ele sunt persoanele cu dizabilităţi în urma acţiunilor de luptă, dar şi în consecinţa avariei de la Cernobîl. Aceste categorii de beneficiari vor primi alocaţii mai mari cu 100 de lei lunar. De majorare vor beneficia şi persoanele decorate cu ordine şi medalii pentru muncă asiduă şi serviciu militar în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Cuantumul alocaţiei va constitui 275 de lei pe lună.

Potrivit CNAS, dreptul la alocaţie lunară de stat, în cuantum de 700 de lei, vor avea persoanele antrenate de autorităţile locale la colectarea muniţiilor şi a tehnicii militare, la deminarea teritoriului şi a obiectelor în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus