Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
23.12.2020

Un nou Memorandum semnat de MSMPS și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare privind reducerea poverii bolilor netransmisibile în Republica Moldova

Un nou Memorandum semnat de MSMPS și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare privind reducerea poverii bolilor netransmisibile în Republica Moldova

Astăzi, 23 decembrie, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale  și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, care va asigura condiții adecvate pentru implementarea cu succes a fazei a doua a Proiectului „Reducerea poverii bolilor netransmisibile”, până la data de 30 septembrie 2024.

Proiectul prevede dezvoltarea cooperării intersectoriale pentru a asigura coerența controlului, prevenirea BNT și promovarea comportamentelor sănătoase, furnizarea durabilă a unei îngrijiri integrate de calitate, inclusiv servicii de informare, legate de BNT, instruirea continuă a angajaților din domeniul sănătății și asistenței sociale, facilitarea colaborării cu echipele intersectoriale de sănătate și alte grupuri tehnice de lucru la nivel național și local create cu scopul de a sprijini acțiunile privind controlul BNT, prevenirea și reducerea comportamentelor de risc și a vulnerabilităților.

„Pandemia COVID-19 ne-a demonstrat repetat că sănătatea oamenilor este cea mai de preț valoare a unei societăți. Odată cu implementarea fazei a doua a acestui Proiect sperăm să reducem semnificativ ponderea bolilor netransmisibile în Republica Moldova, iar populația să fie  bine informată și să conștientizeze pericolele bolilor. Sincere aprecieri partenerului durabil al sistemului de sănătate din Republica Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, pentru tot suportul oferit prin proiectele în derulare și cele  finalizate care au un impact semnificativ la dezvoltarea sistemului și promovarea sănătății în rândul populației”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Directoarea Biroului de Cooperare al Elveției, Caroline Tissot și-a exprimat deschiderea pentru o conlucrare eficientă pe toate proiectele inițiate în domeniul sănătății. La fel, aceasta a apreciat activitatea eficientă a echipei ministerului în gestionarea pandemiei COVID-19.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cooperează eficient cu Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare  prin implementarea mai multor proiecte, fapt ce a dus la înregistrarea multor progrese notabile în sectorului sănătăţii. Cooperarea dinamică a îmbunătățit extinderea activităților de promovare a sănătății și utilizarea sporită a serviciilor. S-au înregistrat progrese și în ceea ce privește conducerea și guvernanța. Mai multe decizii strategice în sectorul sănătății sunt luate ca urmare a politicii bazate pe dovezi – analiză realizată cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Datorită acțiunilor mai bine direcționate, a fost atinsă o creștere importantă a accesibilității serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor.
SDC va contribui la implementarea Proiectului cu o sumă totală de 6’250’000.00 franci elvețieni, în calitatea de asistență tehică nerambursabilă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus