Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.12.2020

Statul va oferi subvenții în avans pentru proiecte investiționale de îmbunătățiri funciare

Statul va oferi subvenții în avans pentru proiecte investiționale de îmbunătățiri funciare

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința Guvernului din 22 decembrie curent, Regulamentul privind condițiile și procedura de acordare a subvențiilor în avans pentru proiectele investiționale de îmbunătățiri funciare. Documentul  a fost elaborat în contextul implementării Programului de îmbunătățiri funciare ce are drept scop asigurarea managementului durabil al resurselor de sol pentru anii 2021-2025.

„Proiectul prevede subvenționarea în avans a trei noi măsuri de sprijin stabilite în Planul de acțiuni pentru următorii trei ani, în vederea implementării Programului de îmbunătățiri funciare și stabilește condițiile și procedura de acordare a subvențiilor în avans. Subvențiile vor fi oferite din bugetul statului prin intermediul Agenției Intervenții și Plăți pentru Agricultură pentru proiecte de prevenire și combatere a eroziunii solului, ameliorarea chimică a solurilor, conservarea şi sporirea fertilității solurilor. Solicitanți pot fi orice persoană juridică/fizică sau unitate administrativ-teritorială de nivelul întâi, care deţine legal teren în proprietate, posesie sau folosinţă”, a comunicat în cadrul ședinței, ministrul Ion PERJU.

În același context, ministrul a vorbit despre condițiile generale, precizând că: „Solicitantul urmează să dispună de un proiect de execuție avizat pozitiv de o instituţie de cercetări de profil, un deviz de cheltuieli, acte permisive prevăzute de legislaţie. Costul total al proiectului eligibil nu va depăşi suma de 1000 000 de lei, cu o perioadă de implementare de 24 de luni, iar contribuţia financiară a solicitantului reprezintă cel puţin 20 % din costul total al proiectului”.

Totodată, solicitanţii de subvenţii în cadrul submăsurilor 1-3 urmează să dispună de planuri de afaceri elaborat pentru o perioadă de până la 5 ani, sau pe perioada rotaţiei depline a culturilor în asolamente, care să demonstreze fezabilitatea proiectului investiţional şi să asigure durabilitatea proiectului subvenţionat pe parcursul a 5 ani după darea în exploatare a obiectului (realizarea investiţiei).

Conform documentului, sprijinul financiar acordat pentru proiectele investiționale prevăzute în cadrul măsurilor de îmbunătățiri funciare se va acorda în două tranșe (subvenția în avans 70 % și finală 30 %), şi va constitui 80 % din costul total al proiectului investițional eligibil. Solicitanții de subvenții vor depune dosarele pentru obținerea sprijinului financiar în cadrul apelurilor anunțate de AIPA.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, proiectele sistematizate de AIPA vor fi evaluate de  o Comisie de evaluare, care va analiza proiectele din punct de vedere al atingerii indicatorilor de performanță și conform obiectivelor proiectului investițional.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus