Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-12-22/guvernul-vine-cu-indemniza-ii-majorate-pentru-veteranii-de-razboi-i-so-ii-acestora-64980.html
Data: Dec 22, 2020 (22:06)

Guvernul vine cu indemnizații majorate pentru veteranii de război și soții acestora

Cabinetul de miniștri a venit cu  măsuri suplimentare de protecție socială prin majorarea cuantumului alocației lunare de stat pentru unele categorii de persoane.

Astfel, participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, precum și persoanele participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state vor primi suport lunar în mărime de 500 de lei, cu 200 de lei decât până în prezent.

„Proiectul prevede majorarea cuantumului acestor indemnizații pentru mai multe categorii, aici vreau să remarc, în primul rând, majorarea indemnizației pentru veterani, care până la 1 ianuarie 2020 era exact de 5 ori mai mică decât va fi de la 1 ianuarie 2021. Deci, de 5 ori am majorat această indemnizație pentru veteranii care au apărat integritatea și independența Republicii Moldova”, a precizat premierul Ion Chicu.

Persoanele cu dizabilități de pe urma războiului, inclusiv ca urmare a avariei de la CAE Cernobîl vor primi indemnizații majorate  cu 100 lei: de  la 700, 550 și 475 la 800, 650 și, respectiv, 575 lei.

Totodată, persoanele decorate cu ordine şi medalii pentru muncă asiduă şi serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondia vor primi câte 275 lei lunar, cu 100 lei mai mult decât până în prezent.

Soții participanţilor la cel de-al Doilea Război Mondial sau la acţiuni de luptă în timp de pace căzuţi la datorie, ai persoanelor cu dizabilităţi de pe urma războiului decedate, ai participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl decedaţi vor beneficia de indemnizație lunară dublă, în mărime de 500 de lei.

Un alt document aprobat astăzi, prevede ca această categorie de persoane vor beneficia și de dreptul de a fi asigurate, o dată la trei ani, cu bilete de tratament sanatorial în centrele de reabilitare, indiferent de faptul dacă sânt sau nu inapți de muncă, fiind exclusă, în același timp, condiția de a fi nerecăsătorit. Cheltuielile necesare suplimentar pentru realizarea acestei propuneri constituie cca 752,1 mii lei anual, pentru 307 persoane.

Totodată, proiectul prevede acordarea dreptului la alocație lunară de stat persoanelor antrenate de organele puterii locale la strîngerea muniţiilor şi a tehnicii militare, la deminarea teritoriului şi a obiectelor în anii celui de-al Doilea Război Mondial în cuantum de 700 lei, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.