Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
22.12.2020

Germania alocă alte 10 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemelor de aprovizionare cu apă în localitățile raioanelor Strășeni și Călărași

Germania alocă alte 10 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemelor de aprovizionare cu apă în localitățile raioanelor Strășeni și Călărași

Guvernul Germaniei alocă alte 10 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemelor de aprovizionare cu apă în localitățile raioanelor Strășeni și Călărași. În acest sens, Agenția Dezvoltare Regională Centru, a semnat un acord suplimentar de grant  cu banca de dezvoltare KfW, pentru implementarea proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală".

Din totalul grantului alocat, 8,5 milioane euro vor fi utilizate pentru elaborarea proiectelor tehnice și contractarea lucrărilor de construcții pentru localitățile selectate. Acordul suplimentar ce asigură grantul de 1,5 milioane euro este destinat măsurilor complementare ce țin de dezvoltarea instituțională și creșterea capacităților de operare a întreprinderilor ce gestionează serviciul de aprovizionare cu apă în raioanele menționate.

O activitate importantă ce va fi realizată în cadrul proiectului este regionalizarea operatorilor de apă din Strășeni și Călărași, astfel fiind posibilă prestarea serviciilor către toate localitățile conectate la noua sursă de apă în urma construcției magistralei Chișinău -Strășeni -Călărași.

În prezent echipa de experți elaborează proiectul tehnic pentru noul apeduct și proiectele tehnice preliminare pentru patru localități suplimentare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, iar ADR Centru este instituția responsabilă de implementarea acestuia. Costul total al investițiilor preconizate  constituie circa 27,65 milioane de euro, dintre care 25 milioane de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 2,65 milioane de euro constituie contribuția garantată de Fondul Național de Dezvoltare Regională.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus