Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
21.12.2020

Va fi instituită răspunderea penală pentru răspândirea sau utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste ori xenofobe

Constituirea, aderarea sau sprijinirea organizaţiilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob va fi pedepsită cu închisoare de până la 10 ani. Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de modificare a Codului penal și a Legii cu privire la libertatea de exprimare.

Potrivit proiectului, persoanele găsite vinovate vor fi pedepsite cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani. De asemenea, persoana juridică va fi pedepsită cu amendă de până la 150 000 de lei şi cu lichidarea persoanei juridice.

În același timp, pentru negarea sau contestarea în public a Holocaustului ori a efectelor acestuia pedeapsa va fi de până la 5 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Autorii proiectului mai propun ca răspândirea și utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste ori xenofobe, promovarea cultului persoanelor condamnate definitiv pentru comiterea infracţiunilor contra păcii şi securităţii omenirii sau pentru crime de război şi crime contra umanităţii să fie sancționată cu amenzi de până la 50 000 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani. În toate cazurile se va aplica și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Persoana juridică va fi pedepsită cu amendă de până la 150 000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 ani sau cu lichidarea persoanei juridice.

”Prin votarea prezentului proiect de lege, în numele valorilor fundamentale ale statului de drept, Republica Moldova își va afirma angajamentul de a combate discriminarea rasială, xenofobia și antisemitismul. Determinând reacții punitive pentru astfel de acțiuni, acest proiect are menirea să consolideze legislația antidiscriminare și să îmbunătățească educația despre Holocaust. Totodată, apreciem că puterea sancționatoare a legii penale este de natură, dacă nu să elimine, atunci să reducă substanțial cazurile de manifestare a extremismului, antisemitismului, xenofobiei, dar și încercările de negare a Holocaustului în Republica Moldova”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Inițiativa legislativă aparține deputaților PSRM Nichita Țurcan, Gaik Vartanean, Vitalii Evtodiev și Vasile Bolea.

Proiectul de lege urmează a fi discutat în ședința plenară a Parlamentului, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus