Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.12.2020

Ministerul Economiei și Infrastructurii susține amendamentele la Tratatul Comunității Energetice

Ministerul Economiei și Infrastructurii susține amendamentele la Tratatul Comunității Energetice

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a participat, pe 17 decembrie curent, la cea de-a 18-a reuniune a Consiliului Ministerial al Comunității Energetice. Subiectul principal s-a referit la amendamentele operate la Tratatul Comunității Energetice.

Evenimentul a fost prezidat de prim-ministrul Muntenegrului, țară care deține președinția Comunității Energetice în anul 2020. În cadrul reuniunii au participat reprezentanții Comisiei Europene, miniștri și conducători responsabili de sectorul energetic, membri ai Tratatului: Albania,Bosnia și Herțegovina, Georgia,  Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Serbia și Ucraina.

Agenda Consiliului Ministerial a vizat amendamentele la Tratat, astfel încât documentul să fie ajustat la situația actuală și la provocările globale. Un element cheie nou a fost introducerea principiului de „reciprocitate”, prin care sunt extinse obligațiunile reciproce ale Părților Contractante față de UE și invers. Acest principiu este aplicat pentru început comerțului cu energie electrică, prin unificarea cadrelor de reglementare ale Părților Contractante cu cel din UE pentru a face posibilă extinderea pieței de energie electrică din UE spre părțile contractante. Prin urmare, astfel va crește competiția între producătorii și furnizorii de energie electrică din UE și cei din statele membre, aducând beneficii pentru consumatorii finali prin stabilirea mai transparentă și mai corectă a prețurilor la această resursă energetică importantă.

Potrivit ministrul Anatol Usatîi, Republica Moldova susține fără rezerve toate amendamentele la Tratat. Astfel, din nouă părți contractate, doar patru au susținut amendamentele, ca urmare consultările urmează să fie continuate și în anul 2021.

De asemenea, părțile s-au angajat să accelereze colaborarea pentru un mediu mai curat, economii bazate pe tehnologii eficiente din puncte de vedere energetic, pentru valorificarea potențialului energiei regenerabile și pentru promovarea unui comportament al consumatorului final cât mai prietenos mediului.

Cea de-a 18-a reuniune a Consiliului ministerial a luat măsuri pentru continuarea eforturilor comune către tranziția energiei curate în Comunitatea Energetică, în vederea neutralității climatice, în conformitate cu Acordul de la Paris, sub președinția ministrul responsabil de sectorul energetic din Muntenegru. De asemenea, înalții demnitari au subliniat importanța Comunității Energiei ca instrument esențial pentru extinderea politicilor și cooperării durabile în domeniul energiei în afara granițelor UE.

Menționăm că Republica Moldova a deținut președinția Consiliului în anul 2019, urmată de Muntenegru. În anul 2021, mandatul a fost preluat de Serbia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus