Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
16.12.2020

Parlamentul introduce sancțiuni pentru acte de violență asupra medicilor și a lucrătorilor medicali aflați în exercițiul funcțiunii

Parlamentul introduce sancțiuni pentru acte de violență asupra medicilor și a lucrătorilor medicali aflați în exercițiul funcțiunii

Violența asupra medicilor și a lucrătorilor medicali aflați în exercițiul funcțiunii va fi sancționată. Parlamentul a aprobat în lectura finală un proiect de modificare și completare a Codului penal și Codului contravențional.

Potrivit proiectului, ultragierea medicilor sau lucrătorilor medicali, adică jignirea premeditată a onoarei, demnităţii sau reputaţiei profesionale ale acestora în exerciţiul funcţiunii, va fi sancţionată cu amendă de până la 1 250 de lei, aplicată persoanei fizice. Iar ultragierea, însoţită de acte de huliganism şi/sau vătămare corporală, va fi sancţionată cu amenzi de până la 7 500 de lei, aplicată persoanei fizice sau cu arest contravenţional de până la 15 zile.

Codul penal este completat cu definiții ale medicului și lucrătorului medical. Astfel, medic este persoana care întrunește condițiile stabilite în Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic, inclusiv medicul rezident. Totodată, lucrător medical  este orice altă persoană, cu excepția medicului, care are studii medicale și calitatea de angajat al unei instituții medicale publice sau private și care prestează servicii de sănătate populației, definite prin Legea cu privire la drepturile și responsabilitățile pacientului.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea Partidului ȘOR, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus