Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.12.2020

Modificările la Legea cu privire la comerțul interior au fost aprobate în lectura finală

Modificările la Legea cu privire la comerțul interior au fost aprobate în lectura finală

Proiectul de modificare a Legii cu privire la comerțul interior a fost aprobat în cea de-a doua lectură. Proiectul  de lege urmărește excluderea discrepanțelor normative existente în cadrul legislativ aferent domeniului comerțului interior, inclusiv ajustarea reglementărilor procedurale cu cele din Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător și Legea cu privire la principiile de bază de reglementare a activității de întreprinzător.

De asemenea, în proiect sunt stabilite mai clar temeiurile de refuz pentru notificarea în comerț și a activitățile autorităților privind operarea cu notificările în comerț, precum și procedura de recepționare, prelucrare și emitere a înștiințărilor de recepționare.

Autorii susțin că noua lege va exclude orice posibilitate de eschivare de la plata taxelor locale, inclusiv prin înglobarea în conținutul acesteia a tipologiei unităților comerciale prin sistematizarea (codificarea) și suplinirea acestora.

Totodată, în proiect sunt înglobate prevederi de modificare referitoare la comercializarea produselor/serviciilor la preț redus, prin introducerea unui capitol distinct.

De asemenea, cadrul legislativ este suplinit cu reglementări noi privind producătorii casnici și procedura de realizare a surplusurilor de producție obținute de pe loturile aferente gospodăriilor casnice sau în întovărășirile pomilegumicole.

Drept temei pentru inițierea procesului de revizuire a legii a servit lansarea utilizării sistemului informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP) în calitate de platformă pentru resursa informațională în domeniul comerțului.

Totodată, oportunitatea modificării a survenit ca urmare a recomandărilor studiului de analiză a reglementărilor din domeniul comerțului interior, elaborat în cadrul unui proiect implementat cu suportul Societății Germane pentru Cooperare Internațională (GIZ), anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus