Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.12.2020

Guvernul a aprobat o nouă lege cu scopul de a susține dezvoltarea zonelor rurale

Guvernul a aprobat o nouă lege cu scopul de a susține dezvoltarea zonelor rurale

Executivul a aprobat astăzi, proiectul de Lege cu privire la grupurile de acțiune locală, ce are drept scop dezvoltarea zonelor rurale prin crearea și implementarea  Programului de Stat LEADER.

Prezentul proiect reprezintă o lege specială nouă, ce cuprinde amploarea și complexitatea abordării LEADER, și anume constituirea, activitatea, reorganizarea și lichidarea grupurilor de acțiune locală, în calitate de entitate juridică.

În cadrul ședinței de Guvern, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a comunicat că necesitatea elaborării și promovării proiectului de lege a fost determinată de modificările legii privind principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, ce se referă la crearea Programului de Stat LEADER.

„Proiectul de lege propus constituie o soluție pentru înregistrarea și reglementarea activității Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), ce constituie mecanismul de funcționare a abordării LEADER în Republica Moldova. GAL-urile reprezintă parteneriate intersectoriale formate din reprezentanți ai sectorului public, antreprenorial și civic, cu statut de persoană juridică, nonprofit și sunt constituite cu scopul dezvoltării zonelor rurale prin elaborarea și implementarea strategiilor de dezvoltare locală în cadrul abordării LEADER. Programului de Stat LEADER fiind finanțat din surse publice cu o valoare de până la 5 % din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. În procesul de elaborare a acestui proiect de lege, MADRM s-a condus de practica existentă de creare și funcționare a GAL-urilor, colaborând cu organizații ce au facilitat crearea, dezvoltarea și finanțarea GAL-urilor în Republica Moldova”, a subliniat ministrul Ion Perju, în cadrul ședinței de Guvern.

Oficialul a menționat că pentru implementarea proiectului se vor utiliza doar sursele financiare aprobate pentru Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural din legea anuală a bugetului de stat.

LEADER este un instrument de dezvoltare rurală teritorială al UE, care face parte din politica de dezvoltare rurală a UE.  LEADER este o abreviere din limba franceză, care presupune ”Legături între Acțiuni pentru Dezvoltarea Economiei Rurale”. Abordarea LEADER este implementată atât în țările membre ale Uniunii Europene, cât și în țările asociative și are drept scop reînnoirea zonelor rurale, creșterea economică durabilă la nivel local, crearea mai multor locuri de muncă la sate. Până în prezent, în Republica Moldova au fost constituite circa 32 Grupuri de Acțiune Locală, care acoperă circa 35% din zonele rurale din țară.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus