Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.12.2020

Fracțiunea PAS, Blocul ACUM a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

Fracțiunea PAS, Blocul ACUM a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

Fracțiunea PAS, Blocul ACUM a depus, în debutul ședinței plenare de astăzi, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Moțiunea este semnată de 34 de deputați din fracțiunile PAS, Blocul ACUM, ACUM PLATFORMA DA și PDM.

În motivarea prezentată, autorii invocă că ”Guvernul Chicu, învestit în noiembrie 2019, a eșuat lamentabil în procesul de atenuare a consecințelor pandemiei COVID-19 și a crizei economice. Orice zi în plus în care acest guvern este în funcție, înseamnă mai puține șanse pentru rezolvarea crizei sanitare, economice și sociale în care se adâncește Republica Moldova. Administrarea dezastruoasă a treburilor statului de către acest Guvern este cea mai evidentă în două domenii-cheie – sănătate și economie”.

De asemenea, textul moțiunii se referă la ”Administrarea dezastruoasă în domeniul sănătății” și la ”Administrarea dezastruoasă a situației economice”.

În dispozitivul documentului se declară că, ”în temeiul articolului 106 al Constituției Republicii Moldova și articolelor 116-118 din Regulamentul Parlamentului, prin prezenta moțiune de cenzură exprimăm retragerea încrederii acordate Guvernului Republicii Moldova la învestitură”.

După prezentarea moțiunii, Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a dispus examinarea de către Direcția generală juridică a Secretariatului Parlamentului a corespunderii documentului tuturor cerințelor.

Potrivit articolului 117 din Regulamentul Parlamentului privind dezbaterea moțiunii de cenzură asupra activității Guvernului, aceasta  se supune dezbaterii în prima zi de ședință plenară a săptămânii următoare datei depunerii. Moțiunile de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților aleși.

În cazul adoptării moțiunii de cenzură, Prim-ministrul va prezenta în termen de cel mult 3 zile Președintelui Republicii Moldova demisia Guvernului.

Guvernul condus de Prim-ministrul Ion Chicu a fost învestit la 14 noiembrie 2019, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus